Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Ondertussen op de markten: schipperen tussen optimisme en realisme

Christofer Govaerts, chief strategist bij Nagelmackers ©Marco Mertens

Doordat de beurzen eind 2023 stevig doorschoten, is er minder ruimte om de knalprestaties van vorig jaar nog eens over te doen.

Renteverlagingen in de Verenigde Staten: geen afstel, wel uitstel

Beleggers haalden in de laatste twee maanden van 2023 hun roze bril boven. Terwijl ze in het derde kwartaal nog uitgingen van vier renteknips – later even gemilderd tot twee – anticipeerden ze eind 2023 op maar liefst zes renteverlagingen in de VS in 2024. En dat ondanks het feit dat de Federal Reserve het overdreven enthousiasme op de markten op de korrel nam.

Ondertussen is het beginnen te dagen dat de roze brillen weer in de kast mogen. “Macro-economische indicatoren in de Verenigde Staten botsten de afgelopen weken met de consensus dat er een recessie om de hoek loert. De arbeidsmarkt draait immers nog steeds op een hoog toerental en de inflatiedruk blijft aan de hoge kant”, vertelt Christofer Govaerts, chief strategist bij bank Nagelmackers. “Dat de Amerikaanse economie vroeg of laat zal vertragen, staat buiten kijf. Maar bijlange zo snel niet als aanvankelijk werd gedacht. Hierdoor dienen ook de timing en het tempo van de renteverlagingen verder in de toekomst op te schuiven. Een eerste renteknip dit voorjaar? Weinig waarschijnlijk.”

Eurozone: inflatie nog onvoldoende afgekoeld

Voor de eurozone is het een ander verhaal. In oktober was men het er nog over eens dat het ergste op economisch vlak achter de rug was, en dat de hemel stilaan kon opklaren. Vandaag blijkt uit de indicatoren dat het net bewolkter is geworden. “Louter op basis van de groeivooruitzichten zouden we ervan kunnen uitgaan dat we een eerste renteverlaging eerder in Europa dan in de Verenigde Staten mogen verwachten”, geeft Govaerts aan. “Alleen staat niet iedereen bij de ECB te popelen om snel in de rente te knippen, ook al vertraagt de groei fors. De reden? Los van de povere groeicijfers is de inflatie nog niet voldoende afgekoeld. Ook al kan dit uitstel een recessie triggeren, de stelling is dat het beter is om te wachten tot de inflatie genormaliseerd is. Hierdoor is de eerste renteknip in de eurozone wellicht evenmin voor morgen.”

Snelle renteknips lijken ook onwaarschijnlijk omdat de onrust in het Midden-Oosten het inflatiespook mee in leven houdt. “Terwijl de toeleveringsketens vorig jaar begonnen te normaliseren, duiken er door de perikelen in de Rode Zee vandaag opnieuw problemen op. Dat zorgt ervoor dat de inflatiedruk minder snel afneemt, wat er dus ook toe kan leiden dat de centrale banken hun kruit wat langer droog houden.”

Welke richting gaan de beurzen uit?

De verkiezingen in enkele grote economieën – waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, India, Indonesië en Mexico – kunnen later in 2024 voor vuurwerk zorgen in het geopolitieke strategospel. “Donald Trump heeft al duidelijk gemaakt dat Europa niet op steun moet rekenen als er meer gerommel in de regio – lees: Oekraïne – komt. Als hij de verkiezingen wint, zullen er in Europa alarmbellen afgaan”, vervolgt Govaerts. “In de aanloop naar de verkiezingen zullen we meer volatiliteit op de markten zien.”

Bij de aandelen gaat onze voorkeur uit naar Amerikaanse aandelen. Ook al zijn die relatief gezien duurder geprijsd dan aandelen uit Europa en groeilanden, toch slagen ze er jaar na jaar in om te excelleren.

Christofer Govaerts
chief strategist bij Nagelmackers

Over de markten gesproken: doordat die in de laatste twee maanden van 2023 de vlucht vooruit namen, blijft er minder ruimte over voor opwaarts potentieel. “Terwijl we enkele maanden geleden nog marge zagen voor obligaties om 5% te klimmen in 2024, hebben we die verwachtingen bijgesteld naar 3,5%. Ondanks de sterke klim tijdens de laatste maanden van 2023 houden we het voor aandelen op een potentieel van 7%. Zowel aandelen als obligaties verdienen nog steeds hun plaats in een portefeuille, al vinden we aandelen opnieuw iets aantrekkelijker dan obligaties.”

“Bij de aandelen gaat onze voorkeur uit naar Amerikaanse aandelen. Ook al zijn die relatief gezien duurder geprijsd dan aandelen uit Europa en groeilanden, toch slagen ze er jaar na jaar in om te excelleren”, stelt hij. “Voor China, tot slot, is het duidelijk dat het groeiverhaal al jaren aan vaart mindert. Zonder te dramatiseren, denken we niet dat het ergste achter de rug is. China zal een belangrijke speler blijven in de indexen, maar op korte termijn ziet het plaatje er somber uit.”

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.