Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Eindelijk terug naar kantoor

Bedrijven en medewerkers halen opgelucht adem. Na maandenlang intensief telewerk is het sinds 1 juli toegestaan om collega’s massaal weer op kantoor te ontmoeten. Drie ervaringsdeskundigen vertellen wat mensen tijdens de voorbije coronamaanden het meest gemist hebben. ‘Die koffiemachinemomenten zijn digitaal onvervangbaar.’

Nu de coronapandemie stilaan afzwakt en maximaal telewerk sinds het begin van deze zomer niet langer de norm is, zijn collega’s opgetogen dat ze mekaar opnieuw in levenden lijve mogen ontmoeten en spreken. ‘Telewerk biedt veel voordelen, maar je kunt onmogelijk zonder écht fysiek contact met je teamleden’, vertelt Veerle Timmermans, CEO bij een West-Vlaamse kmo gespecialiseerd in lichtarmaturen.

Uitgelaten sfeer

Dat is zowat het belangrijkste dat de bedrijfsleidster de voorbije maanden geleerd heeft uit de coronaperiode. ‘Toen mensen na maandenlang videobellen en mailen begin juni eindelijk mekaar op kantoor terugzagen, brak er spontaan een feestje uit. Er heerste een uitgelaten sfeer en de zin om er opnieuw in te vliegen was ongezien’, verduidelijkt de CEO. ‘Mensen waren de eerste dag de hele tijd met mekaar aan het praten en wisselden zowel professionele als privéanekdotes uit.’

3 X tips voor een veilige terugkeer naar kantoor

1. Respecteer de perimeter
Vlieg collega’s voorlopig nog niet massaal om de hals. En respecteer tijdens meetings, koffiepauzes en spontane ontmoetingen nog steeds de social distancing-maatregelen. 

2. Neem de trap
Vermijd de lift en neem de trap. Die extra beweging bevordert de fysieke gezondheid. Voorzie op smalle trappen eenrichtingsverkeer of voorrangsregels. Moet u toch de lift nemen? Sta dan rug aan rug. 

3. Maskerade
Blijf waar vereist een mondmasker dragen, zoals bij verplaatsingen doorheen het gebouw. Onthoud daarbij dit: met een mondmasker beschermt u uw collega’s, met afstand beschermt u ook uzelf.

Spontaan langer op kantoor 

De uitbundigheid van die eerste kantoordagen na maandenlang verplicht thuiswerk heerste bij de meeste bedrijven. ‘Sommige van onze klanten vertelden over medewerkers die na hun eerste werkdagen spontaan wat langer op kantoor bleven om bij te praten met hun collega’s’, vertelt Alexander Puskas, marketing manager bij Nespresso Professional. Uiteraard hoort er bij die momenten koffie. Pauzes en ongeplande ontmoetingen rond de koffiemachine blijken meer dan ooit waardevolle momenten te zijn. 

Fysieke koffiepauzes

Dat bevestigt ook Hans De Witte, hoogleraar Arbeidspsychologie bij KU Leuven. ‘De mens is een sociaal wezen. Het wegvallen van fysieke contacten kan nooit gecompenseerd worden door digitale communicatiemiddelen.’ Skypero’s en virtuele koffiemomenten waren zeker zinvol. Maar het zijn niet meer dan lapmiddelen, die veel mensen ondertussen grondig beu zijn. ‘Tijdens fysieke koffiepauzes ontstaan vaak boeiende inzichten of nieuwe bedenkingen, die dan weer tot extra motivatie, werklust of verse ideeën leiden’, klinkt het.

‘Tijdens fysieke koffiepauzes ontstaan vaak boeiende inzichten of nieuwe bedenkingen'

Hans De Witte
Hoogleraar Arbeidspsychologie, KU Leuven

Klanten, medewerkers … allemaal mensen 

Veerle Timmermans trekt die vreugde om weer uitgebreid fysiek met mensen te communiceren ook door naar klantenontmoetingen. ‘Klanten weer kunnen verwelkomen op kantoor, naast of tegenover mekaar zitten en hun reacties en gelaatsexpressies zien, is live toch een flink stuk krachtiger dan via een webcam.’ En uiteraard past daar ook een drankje bij. ‘Samen genieten van een heerlijk vers kopje hoort bij het leven. Koffie brengt mensen samen’, besluit de CEO.

Nespresso-moment per app

De nieuwste koffiemachinetechnologie van Nespresso Professional zorgt voor nog veiligere koffiemomenten op de werkplek. Mensen hoeven het toestel niet langer fysiek aan te raken om hun favoriete kopje te zetten. 

Medewerkers kunnen de machine via hun mobiele telefoon bedienen via een intuïtieve web-app. Een tweede optie is automatische koffiebereiding. Die kan worden ingesteld op Nespresso Momento Coffee machines. Het toestel herkent de geplaatste capsule en zet de koffie volgens de voorgedefinieerde kopgrootte. 

De Nespresso Momento-machines hebben ook een lock-screen optie, zodat werknemers er veilig mee kunnen werken. Extra voordeel: gebruikers kunnen het touchscreen desinfecteren voor ze ermee werken.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.