Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Perfecte koffie is geen toeval

Heerlijke koffie creëren is specialistenwerk. Vergelijkbaar met wat oenologen en sommeliers doen in de wijnwereld, is het een complexe bezigheid die veel expertise en een goede neus vereist. Maak kennis met deze kunst.

Tal van factoren beïnvloeden en bepalen hoe koffie smaakt. De bodem waarin de koffieplanten geteeld worden, de temperatuur en de regenval waar ze aan blootgesteld worden. En ook de oogst-, verwerkings-, blend- en brandmethoden spelen een rol bij de sensatie die u ervaart wanneer u van een vakkundig gecreëerd kopje koffie nipt. Alles begint bij de manier waarop koffie geteeld wordt. 

Koffie verbouwen en ‘terroir’

Koffie wordt gemaakt van de zaden van de koffieplant. Gemiddeld duurt het acht maanden voordat de bessen rijp genoeg zijn om geplukt te worden. Gedurende die periode verkleuren ze gestaag van groen naar rood, of geel naargelang de soort. Net zoals bij wijndruiven bepaalt de ‘terroir’ – de kenmerkende eigenschappen van de grond en het klimaat – mee de basissmaak van de koffiebonen. 

De manier van oogsten

Daarna is het tijd om te oogsten. Maar bessen die aan dezelfde plant hangen, zijn lang niet allemaal tegelijk rijp. Daarom moeten ze op verschillende momenten geplukt worden. Om het fruit op precies het juiste moment te plukken, oogst Nespresso bijvoorbeeld de meeste koffies met de hand. Dat kost meer tijd en geld, maar het garandeert de beste kwaliteit.

Voor bepaalde limited edition koffies gebruikt Nespresso zelfs een zogenaamde ‘late oogst’-techniek, eveneens naar analogie met de wijnwereld. Daarbij laat men de koffiebessen rijpen op de plant tot het laatst mogelijke moment. Deze techniek vereist nauwkeurigheid en controle van de teeltomstandigheden, want zelfs een paar dagen vertraging kan de smaak van de koffie beïnvloeden. Het resultaat is een unieke, fruitige uitgesproken smaak.

De kunst van het blenden

Na het plukken worden de bessen verwerkt in het land van oorsprong. Dit houdt in dat de zaden en vruchten gescheiden moeten worden.

Eenmaal aangekomen in Zwitserland bij Nespresso, worden de bonen gesorteerd op kwaliteit en wordt een blend opgebouwd. Zoals een wijnmaker exact de harmonie van ingrediënten kan bepalen, zo begrijpen  meesterblenders de herkomst van koffies en hoe geuren en smaken onder de juiste omstandigheden transformeren. Nespresso verfijnt dat blendproces al meer dan 25 jaar. De cuppers – de meesterproevers van het koffiemerk - worden intensief getraind en elke drie maanden opnieuw gecertificeerd. Zo blijven ze de juiste kwaliteit herkennen.

Metier van het branden

Daarna volgt het koffiebranden. De bonen worden in een speciale oven geroosterd. Tijdens het branden ontwikkelt de koffie zijn karakteristieken en in dat stadium moet erop gelet worden dat alle eigenschappen die in de groene boon besloten liggen, tot uitdrukking komen.

De perfecte branding voor elke blend is afhankelijk van de juiste parameters voor de tijd en de temperatuur en enkele andere factoren. Elke koffie heeft zijn eigen specifieke brandproces om de intrinsieke eigenschappen naar buiten te brengen en te accentueren.

Koffie zetten volgens de regels van de kunst

Ook de laatste stap is cruciaal: de manier waarop barista’s en consumenten de koffie omzetten in de drank zelf. Om ten volle van een dampende kop koffie te genieten is extractie heel belangrijk, dat is het proces waarbij stoffen zoals cafeïne uit de gemalen koffie worden gehaald wanneer die in contact komt met heet water. De oplossing van Nespresso garandeert dat de capsules een de machine naadloos op elkaar aansluiten. De capsules hebben de juiste maling en hoeveelheid koffie voor een bepaalde watertemperatuur, -hoeveelheid en -druk. Zo worden de koffies perfect in het kopje bereid. Smakelijk!

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.