Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Podcast | ‘De vraag is niet óf, maar wanneer er een cyberaanval komt'

Maarten Torfs, Politie Antwerpen

Criminelen opereren steeds vaker van achter hun computer. Ook voor de politie neemt het belang van cyberveiligheid toe. De Antwerpse ICT-directeur Maarten Torfs legt uit hoe zijn politiezone cyberveiligheid aanpakt en hoe ze daarmee zelfs de collega’s uit New York inspireert.


Beluister op Spotify Apple Podcast | Deezer

De meeste Belgische overheidsdiensten zijn het papieren tijdperk ontgroeid en bij de politie is dat niet anders. Ze zet digitale oplossingen in om slim met informatie om te gaan. ‘Wij moeten snel en nauwkeurig de juiste inlichtingen halen uit grote hoeveelheden data’, verduidelijkt Maarten Torfs. ‘Daarmee vergemakkelijken en verbeteren we het werk van onze agenten in het veld.’

Vroeger gaf de commandokamer via de radio de details en omstandigheden van een dringende oproep aan de agenten door. Nu zijn alle combi’s uitgerust met hypermoderne apparatuur. ‘Onze politievoertuigen beschikken realtime over alle cruciale informatie van een incident, en eventueel vroegere interventies die op dat adres plaatsvonden’, vult Torfs aan. Agenten kunnen ook alle mogelijke info opzoeken, communiceren en taken uitvoeren met de Focus-app op hun smartphone.

Die applicatie fungeert als één handige toegangspoort tot de verschillende digitale backoffice-oplossingen. ‘Onze mensen op het terrein moeten niet langer switchen tussen complexe softwareoplossingen. De Focus-app regelt op een gebruiksvriendelijke manier de gegevensoverdracht.’

Ethische hackers

Cruciale data realtime overbrengen kan ook cybercriminelen op gedachten brengen. Vandaar dat de politie haar gegevens en toepassingen optimaal beschermt. ‘We zoeken daarbij een evenwicht tussen gebruiksgemak en beveiliging’, zegt Torfs. ‘Dat evenwicht evalueren we non-stop en we sturen bij waar nodig.’

‘120 interne en externe medewerkers waken over onze cruciale politionele data. En we beseffen dat ook zij een zwakke schakel kunnen zijn.’

Maarten Torfs
Directeur ICT, Politie Antwerpen

Om te anticiperen op de jongste ontwikkelingen in cyber- en dataveiligheid heeft de Antwerpse politie een schare specialisten aangeworven. ‘We laten ons ook bijstaan door externe experts’, zegt Maarten Torfs. De politiezone werkt bijvoorbeeld proactief samen met Orange Cyberdefense, dat organiseert onder meer regelmatig kwaliteitsscans om de infrastructuur en protocollen te analyseren. Elke maand vinden tests plaats waarbij ethische hackers onze digitale politiesystemen binnendringen. ‘Uit die kwetsbaarheden kunnen we lessen trekken en de maturiteit van onze beveiliging verhogen’, zegt Maarten Torfs.

‘120 interne en externe medewerkers waken over onze cruciale politionele data. En we beseffen dat ook zij een zwakke schakel kunnen zijn.’ Een doordachte data- en cyberveiligheid focust niet alleen op technologie, maar ook op processen en mensen. Vandaar dat de Antwerpse politie een gedragscode voor al haar medewerkers formuleerde.

Internationale belangstelling

‘Wij ontwikkelen steevast de nieuwste innovatie en voeren die door’, besluit Maarten Torfs. ‘We zijn een soort R&D-centrum van de geïntegreerde politie.’ Sommige onderdelen van die innovatie en technologie nemen andere lokale of federale politiediensten over. Voor de Focus-app kwam er zelfs internationale interesse van de politiediensten van New York en Singapore.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.