Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Duurzame investeringen: een alfabron

Andrew Milligan - Head of Global Strategy, Aberdeen Standard Investments

Outlook H1 2019

Waar liggen er volgens u kansen (geografisch, regionaal, industriële sectoren, trends ...)?

Aangezien we bij de latere fases van het economisch herstel aanbelanden, hebben fondsen behoefte aan een gebalanceerde blootstelling. Een zwakkere activiteit en een onzekere geopolitieke situatie zorgen voor tegenwind voor de meer cyclische en exportgerichte gebieden, zelfs als er heel wat slecht nieuws is ingecalculeerd. Cyclische sectoren, zoals de industrie, kunnen aantrekkelijke tegendraadse kansen bieden zodra de cyclus opnieuw gaat versnellen. Stabiele cashgenererende aandelen moeten de kern van elke portefeuille vormen, denk bijvoorbeeld aan de gezondheidszorg en consumentensectoren. We richten ons op markten met aantrekkelijke waarderingen en op aandelen die profiteren van een gezonde bedrijfscashflow, met een voorkeur voor aandelen uit de VS, Europa, Japan en de opkomende markten.

Zal het eerste kwartaal van 2019 stabiel of eerder volatiel zijn?

Als we ervan uitgaan dat de kerninflatie onder controle blijft en het beleid van monetaire verkrapping stabiel is, verwachten we dat de wereldeconomie volgend jaar goed zal blijven groeien, weliswaar trager dan in 2018.

De Amerikaanse cyclus van fiscale stimuli en verkiezingen betekent dat er weinig kans bestaat op een recessie in 2019, een redelijke kans in 2020 en een hogere in 2021. De prognoses voor de bedrijfswinstgevendheid zijn positief, zelfs al komen de marges wat onder druk te staan. We verwachten voor volgend jaar een sterke marktvolatiliteit, net als dit jaar.

Duurzame beleggingen: hoe selecteert u de meest winstgevende belegging?

Duurzaamheid is een bron van extra rendement. Net die bedrijven die toekomstgericht investeren via duurzame operationele praktijken zullen op de lange termijn een beter rendement bieden. Er heerst een toenemende bezorgdheid over de drie belangrijkste globale uitdagingen: de klimaatverandering, de toenemende ongelijkheid en niet-duurzame consumptie- en productiegewoontes. Deze kwesties hebben gevolgen voor elk bedrijf ter wereld en vormen risico’s die moeten worden beheerd. Dit biedt enorme mogelijkheden aan bedrijven die diensten en producten kunnen verstrekken om deze problemen te helpen aanpakken.

Aberdeen Standard Investments is een merk van de beleggingsactiviteiten van Aberdeen Asset Management en Standard Life Investments.  De meningen in dit document vormen nimmer een beleggings-, juridisch, belasting- of ander advies en zijn niet bedoeld om op basis hiervan een beleggings- of andere beslissing te nemen. Uit in het verleden behaalde resultaten kunnen geen conclusies worden getrokken over toekomstige resultaten. Uitgegeven door Aberdeen Asset Managers Limited (“AAML”). In Schotland geregistreerd onder nummer 108419. Sociale zetel: 10 Queen’s Terrace, Aberdeen, AB10 1XL. In het Verenigd Koninkrijk toegelaten en gereguleerd door de Britse Financial Conduct Authority.


Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.