Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De conjunctuurvertraging houdt aan

Links : Christofer Govaerts - Senior strategist Banque Nagelmackers Recht : Olivier Colsoul - Senior economist Banque Nagelmackers ©Nagelmackers

Outlook H1 2019

Waar ziet u kansen (geografisch, sectoren, tendensen…) ?

Ondanks de relatief sterk opgelopen waarderingen voor groeiaandelen einde 2017, was 2018 niet het jaar waarin waarde-aandelen hun achterstand konden inlopen qua rendement, zeker niet wat de VS betreft. Voorlopig is de consensus dat de wereldeconomie volgend jaar een versnelling lager schakelt, een omgeving waarin waarde-aandelen het normaal gezien relatief beter zouden moeten doen. Maar “waarde” is niet automatisch een equivalent voor “defensief”. Indien de vertraging zich verder zou doorzetten. – dan is het uitkijken in welke mate cyclische aandelen zich gaan handhaven. Het “waarde” universum omvat namelijk ook bepaalde cyclische waarden. In hetzelfde kader dient men de oefening te herhalen voor de kleine en middelgrote ondernemingen.

When everybody is thinking alike, then clearly somebody isn’t thinking.
General George S Patton

Groeimarkten : waar ziet u de beste kansen ?

Tegen de algemene consensus in, was 2018 een uiterst moeizaam jaar voor opkomende groeimarkten. In de herfst van dit jaar keerde de rust geleidelijk aan terug. Binnen het universum van opkomende markten is de recente neerwaartse correctie van de grondstofprijzen een zegen voor sommigen maar een vloek voor anderen. De aanzienlijke correctie op een resem van munten opent de deur naar opportuniteiten in termen van aantrekkelijker geworden risicopremies. Maar zoals de geschiedenis frequent aantoont – en 2018 was hierop geen uitzondering – wordt het sentiment voor opkomende markten voornamelijk gezet door binnenlandse politieke factoren, de Chinese groei en de wispelturigheid van de US dollar. Het momentum is nog niet rijp om in te springen maar misschien wel in de komende maanden wanneer de hemel opklaart met betrekking tot de USD en belangrijke geopolitieke struikelblokken (bv de handelsoorlog).

Stijging van de rente : wat is uw aanpak ?

In Europa is de rente nog erg laag en gezien de sterke conjunctuurvertraging bestaat het gevaar dat de hausse op zich laat wachten. Ook al hoeven we niet echt bang te zijn, toch spoort het zwakke rendement ons aan om gedeeltelijk de voorkeur te geven aan cash en Amerikaans schatkistpapier met korte looptijd, dat bijna 3 % rendement biedt. In het algemeen menen we dat de grootste stijging van de Amerikaanse rente achter ons ligt. Er blijft nog steeds een wisselrisico, maar we geloven niet in een opflakkering van de euro op korte termijn. De Italiaanse staatsschuld zou een beleggingsopportuniteit kunnen bieden naargelang de evolutie van het dossier.

Bouw wat kasmiddelen op in afwachting dat de horizon opklaart of dat er zich in 2019 betere beleggingsopportuniteiten aandienen.
Olivier Colsoul
Senior economist Bank Nagelmackers

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.