Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

2020: diversificatie met een mix van tak 23 en tak 21

AG Insurance

Moeten we een vertraging van de wereldeconomie verwachten ?

We verwachten inderdaad een vertraging van de economie, maar geen uitgesproken recessie. De industriële sector staat wel onder druk, maar de privéconsumptie blijft vrij sterk, ook geholpen door de lage rente. De soepele politiek van de centrale banken heeft de groeicyclus langer laten duren dan normaal, waardoor de economie ook kwetsbaarder wordt voor tegenvallers zoals een ontsporing van de geopolitieke spanningen.

Welk diversificatie moet in 2020 worden aanbevolen?

Gezien de huidige lage renteniveau’s zullen obligatiebeleggingen over de lange termijn lage tot zelfs negatieve rendementen halen, zeker rekening houdend met de inflatie. Voor een portefeuille op lange termijn is een allocatie in aandelen cruciaal. Binnen de aandelen zou ik gaan voor internationale ondernemingen actief in verschillende sectoren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren via een tak 23 belegging. Het defensieve gedeelte van de portefeuille kan ingevuld worden via een tak 21 levensverzekering, die een positief rendement garandeert.

Groeimarkten: zijn ze onmisbaar indien je rendement wilt vinden?

Binnen het aandelengedeelte van de portefeuille zouden we zeker wat plaats maken voor groeimarkten. Ook in deze regio is de economische groei gedaald, maar na jaren van zwakke beursprestaties zijn de waarderingen voor langetermijnbeleggers aantrekkelijk geworden. Een succesvolle afsluiting van de onderhandelingen rond de handelsoorlogen zou wel eens een trigger kunnen zijn voor een inhaalbeweging van de groeimarkten.

 

AG Insurance nv – E. Jacqmainlaan 53, B-1000 Brussel – RPR Brussel – BTW BE 0404.494.849 – www.aginsurance.be.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.