Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Een nieuwe kijk op de diversificatie van de portefeuille

BlackRock

Welke diversificatie moet in 2020 worden aanbevolen?

Wij vinden dat het tijd is om de rol van staatsobligaties - met name in de eurozone - in de portefeuilles te heroverwegen. Het monetair beleid kan mogelijks zijn grens bereiken in het stimuleren van de groei - en in sommige ontwikkelde markten nadert de rente de laagste niveaus die voor centrale banken haalbaar zijn. Naarmate de obligatierendementen de ondergrenzen naderen, kunnen staatsobligaties hun diversificatie-eigenschappen verliezen als gevolg van beursheffingen. Op lange termijn zien wij in gediversifieerde portefeuilles een grotere rol voor Chinese activa, zowel aandelen als staatsobligaties.

Handelsoorlog - wat zijn de gevolgen voor de belegger?

De protectionistische push en de daaruit voortvloeiende wereldwijde vertraging was een belangrijke factor die voor de wereldwijde centrale banken dit jaar het grootste keerpunt betekende. Wij verwachten dat de groei volgend jaar zal aantrekken, deels als gevolg van een pauze in het handelsconflict tussen de VS en China. Maar elke materiƫle escalatie of spreiding van de wereldwijde handelsgeschillen kan het marktsentiment ondermijnen en het herstel in het gedrang brengen.

Opkomende markten: essentieel voor het vinden van rendementen?

Wij geven de voorkeur aan aandelen en obligaties uit opkomende markten vanwege onze positieve groeivooruitzichten, gedreven door de industrie en de wereldhandel. De centrale banken van opkomende markten buiten China blijven waarschijnlijk op weg naar een versoepeling en ondersteuning van de groei en de aandelenmarkten. We hebben de schuld van de opkomende markten in lokale valuta verhoogd vanwege hun aantrekkelijke inkomsten en de mogelijkheid van een koersstijging ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Wij zien ook een strategisch argument om Chinese activa aan te houden nu de markten van het land een groter aandeel van de wereldwijde indexen krijgen.

Op lange termijn wordt verwacht dat Chinese activa - aandelen en staatsobligaties - een grotere rol zullen spelen in gediversifieerde portefeuilles.
Jean Boivin
PhD, Managing Director, Head of BlackRock Investment Institute

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.