Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Europa kan niemand bekoren

Oliver Collin

Invesco

Aan welke overtuigingen blijf je trouw?

Of je nu naar de waarderingen of de kapitaalstromen kijkt, zelden waren Europese aandelen minder in trek dan vandaag. Ten opzichte van de rest van de wereld noteert Europa vandaag met een grotere korting dan tijdens de staatsschuldencrisis en de wereldwijde financiële crisis. De afgelopen drie jaar is er gestaag geld uit de regio weggevloeid. Als de stemming zo negatief is, negeren beleggers de fundamentele factoren, analyseren ze bedrijven niet grondig genoeg en werken de markten niet efficiënt meer.

De bedrukte stemming is het gevolg van de aanhoudende onzekerheid over de brexit, de zwakke macro-economische cijfers en de indruk dat er geen beleidsinstrumenten meer voorhanden zijn om de te lage inflatie te bekampen. De markten zijn in dat klimaat gepolariseerd geraakt en in de recente rally deden vooral “defensieve” aandelen het goed. Die waren al duur gewaardeerd doordat de kwantitatieve versoepeling obligatiebeleggers had verplicht om aandelen op te zoeken die qua kenmerken vergelijkbaar zijn met obligaties. De conjunctuurgevoeligere delen van de markt zijn intussen achtergebleven.

Wat zijn de gevolgen van een handelsoorlog voor de belegger?

De brexit en Donald Trump hadden weliswaar een invloed op de reële economie, maar leidden vooral ook de aandacht af van positieve ontwikkelingen elders. De beleggers hebben amper gereageerd op de nieuwe voorzitsters van de ECB en de Europese Commissie, die voorstander zijn van begrotingsstimuli. Nu de ontknoping in de brexit nadert en de handelsstorm tussen de VS en China lijkt te luwen, zullen de beleggers opnieuw oog krijgen voor Europa en zien wat wij zien: de economische cijfers klimmen uit het dal (en zijn globaal genomen eigenlijk niet slecht), de regelgevende druk op de banken is over zijn hoogtepunt, het milieubeleid is gunstig voor conjunctuurgevoelige sectoren, de expansieve begrotingsmaatregelen zijn een reële mogelijkheid en er zijn uitstekende bedrijven die aantrekkelijk gewaardeerd zijn.

Europa kan niemand bekoren. Of je nu naar de waarderingen of de kapitaalstromen kijkt, zelden waren Europese aandelen minder in trek dan vandaag.
Oliver Collin
fondsbeheerder

Welke diversificatie moet in 2020 worden aanbevolen?

Onze overtuiging is dat de prijs die wij voor aandelen betalen, de grootste invloed heeft op het toekomstige rendement. De cijfers sterken ons daarin: de waardering is belangrijk. Naarmate de tweedeling zich op de markten voltrok, zijn onze fondsen steeds meer afgestapt van de gegeerde en dure defensieve bedrijven, zonder toe te geven op kwaliteit. We kozen voor toonaangevende merken, sterke balansen en ruim gedekte dividenden in een brede waaier van sectoren. Die zijn misschien wat conjunctuurgevoelig, maar dat zit al meer dan verrekend in de koersen. Omdat onze fondsen niet beleggen in aandelen met een uitgesproken obligatiekarakter, zijn ze invers gecorreleerd met obligaties, wat volgens ons in 2020 niet onbelangrijk kan blijken.

Waarschuwing : Waar Oliver Collin een opinie geeft, is die gebaseerd op de huidige marktomstandigheden en kan ze verschillen van andere markt professionals en zonder verwittiging veranderen.

Deze informatie is uitgegeven in België door Invesco Asset Management SA Belgian Branch (France), Louizalaan 235, B-1050 Brussel (www.invesco.be).

EMEA2019/ 9200


Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.