Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Het sleutelwoord voor 2020: diversificatie!

AXA Investment Managers

Aan welke overtuigingen blijft u trouw?

In 2020 worden geen grote veranderingen verwacht in het monetaire beleid van de grote centrale banken. Deze zouden een soepel beleid moeten blijven voeren, met korte termijnrentevoeten op een blijvend laag niveau. Wat de langetermijnrente betreft, wordt een licht herstel verwacht nu het recessiescenario in de Verenigde Staten minder waarschijnlijk wordt als gevolg van een gunstig resultaat van de handelsbesprekingen met China en diverse tekenen van cyclische verbetering in verschillende wereldwijd economische regio’s.

In deze context zou het Tina syndroom (There Is No Alternative) de evolutie van de financiële markten moeten blijven bepalen, in het bijzonder van hoogrenderende obligaties en, uiteraard, van aandelen waarvoor we redelijk positief blijven.

Het historisch hoge niveau van hun waardering zal hen echter kwetsbaar maken wanneer er teleurstellende bedrijfsresultaten zouden gepubliceerd worden. De politiek zal ook een rol spelen in het debat (Brexit, Amerikaanse verkiezingen), wat een zekere volatiliteit zal voeden.

Financiële activa worden nog steeds ondersteund door lage rentevoeten en een overvloedige liquiditeit in 2020.
Pol Pierret
CEO AXA IM België & Luxemburg

Welke diversificatie stelt u voor 2020 voor?

Het voorzichtige optimisme over de wereldwijde economische groei en de lage rentevoeten maken beleggingen in aandelen aantrekkelijk. In absolute termen, blijven zij een algemene waardering bieden die dicht bij de historische gemiddelden ligt (16x de verwachte winst); in relatieve termen geeft het gemiddelde rendement van ongeveer 2,5% hen een duidelijk voordeel ten opzichte van rentevoeten die rond de 0% liggen. Dit geldt met name voor Europese aandelen, die nog steeds een aanzienlijke achterstand hebben op de Amerikaanse markt.

Aan obligatiezijde zullen hoogrentende obligaties - met name in euro - in deze zelfde context evenmin teleurstellen. Aan de inflatie gerelateerde obligaties kunnen het goed doen, omdat de impliciete inflatieverwachtingen te pessimistisch lijken.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.