Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Kies voor een diepgaande analyse

©Degroof Petercam

Degroof Petercam Asset Management

De opkomst van passief beheer maakt actief beheer aantrekkelijker

Passief of indexmatig beheer zit in de lift. Beleggers krijgen toegang tot de brede markt op een snelle en goedkope manier. Daarentegen vraagt actief beheer een grondige analyse en opvolging. Hoeveel vermogensbeheerders investeren nog in buy-side research? Nochtans zit net dáár de toegevoegde waarde in vermogensbeheer. Het verwachte rendement op aandelen ligt vandaag veel lager dan 10 jaar geleden, al hopen veel beleggers nog op hetzelfde rendement. Het is evident dat dit enkel nog kan door af te wijken van de norm, door gefundeerde en dus actieve posities in te nemen.

Vreemd genoeg is door de opkomst van passief beheer de rol van actief beleggen misschien wel belangrijker dan ooit. Neem de voorziene beursintroductie van de co-working startup WeWork, waarbij het bedrijf initieel naar de markt wou komen aan een waardering van 47 miljard dollar. Waren er geen kritische geesten, dan zouden passieve beheerders aan deze waardering gekocht hebben. De IPO ging gelukkig niet door omdat er veel verzet was tegen de excessieve waardering.

Een gouden tip, laat je bijstaan door vermogensbeheerders die écht geloven in actief beheer, de nodige middelen inzetten om toegevoegde waarde te leveren en dit al hebben bewezen in het verleden.
Yves Ceelen
Head of portfolio management

Een recente publicatie van Audit Analytics onderstreept nogmaals het belang van actief beheer. Volgens deze studie rapporteert 97% van de S&P 500 bedrijven immers makkelijk manipuleerbare non-GAAP cijfers. Wij pleiten dan ook voor een degelijke analyse en focussen op moeilijker te manipuleren vrije cash-stromen.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.