Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Renteverlagingen geven risicovolle activa een impuls

Neil Robson

Columbia Threadneedle Investments - Your success. Our priority.

Moeten we vrezen voor een vertraging van de wereldeconomie?

Voor 2020 zijn de vooruitzichten voor risicovolle activa zeer goed. De belangrijkste factor is de wereldwijde monetaire verruiming van 2019; de centrale banken die gezamenlijk toezicht houden op twee derde van de wereldeconomie, verlaagden hun rentes.

Daardoor is het recessierisico laag en krijgt het consumentenvertrouwen een boost. Het levert bedrijven ook een enorme verlaging van de kapitaalkosten op – de vuistregel is dat wanneer de 10-jaarsrente op Treasuries met 100 basispunten daalt, de S&P 500 circa 15% stijgt. Dit jaar is de 10-jaarsrente 150 basispunten gedaald.1 Alleen een sterke stijging van de lange rente kan tot een vertraging leiden.

Welke overtuigingen blijven voor u overeind?

De industriële productie was zeer zwak – Duitsland is jaar-op-jaar 5% gedaald1. Maar we zien tekenen van een omslag in de cyclus op korte termijn en, wanneer we ervan uitgaan dat er geen recessie komt, verwachten we voor Duitsland voor volgend jaar een stijging van 3%. Ondernemingen van goede kwaliteit in de meer cyclische sectoren, zoals halfgeleiders en chemie, zullen het in ieder geval in de eerste zes maanden goed doen en ondanks de dreigende strengere regelgeving voor grote technologiebedrijven denken we dat Google zou kunnen stijgen.

We verwachten een versnelling van de winstgroei voor de S&P 500 naar meer dan 10% aan het einde van 2020. In Europa laat de Duitse industriële productie naar verwachting een herstel zien, met een groei van 1-3 procentpunt voor 2020.
Neil Robson
hoofd Global Equities bij Columbia Threadneedle Investments

Wat is de impact van het handelsconflict voor beleggers?

De winstgroei in de S&P 500 is circa 2%-3% jaar-op-jaar, maar dat kan in de komende 12 maanden gemakkelijk toenemen naar 12%1, vooral omdat de kans klein is dat de Federal Reserve in een verkiezingsjaar zal verkrappen. Als er ook maar iets van een handelsakkoord wordt bereikt tussen de VS en China, dan kunnen de winsten nog veel sneller groeien.

1Bron: Bloomberg 2019


Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.