Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Amerikaanse waarden … ja, maar vergeet niet te spreiden

Jérôme van der Bruggen, Chief Investment Officer Private Banking, Degroof Petercam

Bank Degroof Petercam

Hoe kunt u als aandelenbelegger uw portefeuille positioneren nu de inflatie opnieuw de kop opsteekt en de stijgende rente een feit is?

Precies een jaar geleden verklaarden de VS de oorlog aan de inflatie. De strijd die de FED daartegen aanbindt, is een van de hevigste die een centrale bank ooit heeft gevoerd sinds het eind van de jaren 70. Dat de Amerikaanse rente intussen is gestegen naar vier procent (van nul procent) is daarvan het bewijs. We mogen er dus redelijkerwijze van uitgaan dat de FED de inflatoire tendens kan keren, en dit wellicht in de loop van 2023. Zodra die ommekeer een feit is, kan de FED haar geweer van schouder veranderen. Wanneer dat precies zal gebeuren? Dat is moeilijk te voorspellen. Er moet in 2023 nog heel wat strijd geleverd worden om de inflatie te beteugelen. De marken zullen dus volatiel blijven. Daarom zijn we voorzichtig. Maar we blijven wel uitdrukkelijk belegd in de Amerikaanse beurs, want we willen niets missen van de stijging wanneer die zich voordoet. De beurs anticipeert zo’n kentering ruim van tevoren.

Advertentie

In 2023 wordt de impact op de economie van de strijd gevoerd door de centrale banken voelbaar.

Jérôme van der Bruggen
Chief Investment Officer Private Banking, Degroof Petercam

Het tekort aan halfgeleiders heeft de technologiegevoelige sectoren ertoe verplicht hun productie te verminderen. Terwijl sommigen zes maanden geleden nog zeiden dat de schaarste nog jaren kon duren, geven producenten zoals Nvidia vandaag aan dat de vraag stagneert. Welk advies geeft u aan technologiebeleggers?

De strijd tegen de inflatie ging een jaar geleden van start, maar het effect op de reële economie is nu pas voelbaar. De economie is als een tanker: een koerswijziging laat zich pas na een hele tijd voelen. Een van de meest kwetsbare sectoren die deze impact al heeft ondervonden, is de halfgeleidersector. Bedrijfsleiders geven aan dat het tekort heeft plaatsgemaakt voor een stagnatie van de vraag. Intussen verloor de sector 30 procent op de beurs. De sector is volatiel maar zal een van de eerste zijn om weer op te veren bij een herstel. We sporen beleggers aan hun posities in technologiewaarden te behouden en tegelijk goed te blijven spreiden.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.