Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Het belang van een gediversifieerde portefeuille in de berenmarkt

Invesco

Paul Jackson, Global Head of Asset Allocation Research bij Invesco

Hoe kunt u als aandelenbelegger uw portefeuille positioneren nu de inflatie toeneemt en renteverhogingen een feit zijn?

Advertentie

De wereldwijde aandelenmarkten liepen in 2022 schade op door de stijgende inflatie en het agressieve beleid van de centrale banken met de stijging van de obligatierente als gevolg. Was de verrassing van de Amerikaanse neerwaartse inflatie in oktober het begin van een ommekeer? Ik denk dat de inflatie in de loop van 2023 snel zal dalen, waardoor de centrale banken minder agressief reageren en de renteverhogingen uiteindelijk (medio 2023) worden stopgezet. Wellicht anticiperen de financiële markten op die beleidswijziging en herstellen de aandelenmarkten zich in 2023. Cyclische sectoren zullen waarschijnlijk beter presteren, terwijl waarde- en omvangfactoren het goed doen. Verwacht wordt ook dat aandelen uit opkomende markten beter presteren en dat Chinese aandelen een goed jaar kunnen hebben.

Sommige metalen, nodig voor batterijen, worden belangrijk in het streven naar netto nul. Denk aan zeldzame aardmetalen.

Blijven grondstoffen een aantrekkelijk thema voor langetermijnbeleggers?

Het langetermijnrendement op grondstoffen blijkt vrij bescheiden te zijn, ondanks de hoge volatiliteit. Gegevens sinds 1915 wijzen op rendementen in lijn met staatsobligaties, maar een volatiliteit in lijn met aandelen. Alles hangt af van de grondstof, waarvan vele in reële termen duur blijven in vergelijking met historische normen. Volgens mij zijn de olie- en gasprijzen nog steeds hoog en zullen ze op lange termijn dalen, vooral onder de druk om de uitstoot van CO2 te beperken. Aan de andere kant worden sommige metalen zeer belangrijk in het streven naar netto nul. Denk aan zeldzame aardmetalen, nodig voor de productie van batterijen. Naarmate de wereldeconomie vertraagt, kunnen de meeste industriële grondstoffen de gebruikelijke cyclische neerwaartse gevolgen ondervinden, maar zullen zij profiteren zodra het herstel zich aandient. Goud daarentegen is gevoeliger voor de obligatierente en de dollar, die volgens mij beide in 2023 zullen dalen. Dat zou het gele metaal ondersteunen.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.