Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Markten zijn ongeduldig op zoek naar de inflatie- en rentepiek

Marc Danneels, Chief Investment Officer, Beobank

Beobank

Welke strategie raadt u, in deze berenmarkt-achtige beurstijden, klanten aan m.b.t. tot fondsen?

Bij deze stagflatie zien we voor aandelenfondsen mogelijke verdere aandelencorrecties. Hierbij bouwen we resistentie in met long-short-strategieën in diverse regio’s en zetten we nog steeds in op defensieve aandelenfondsen en sectoren zoals gezondheidszorg. Tegelijkertijd blijven we waakzaam voor bear market rebounds wanneer minder slecht nieuws dan verwacht het sentiment even doet opveren.

Voor obligaties komen er, na een periode van zware correcties in deze markten, opportuniteiten in kwalitatieve obligatiesegmenten. Yields bevinden zich algemeen opnieuw op een aantrekkelijk niveau, en veel toekomstige rentestijgingen lijken al ingeprijsd. Vandaar voorzien we geleidelijk duratie te verhogen richting neutraal, maar eerder in US-overheidsobligaties en Investment Grade dan in Europa. Tegelijk blijven we inzetten op flexibele fixed income-strategieën gezien we nog hoge volatiliteit verwachten in de rentemarkten.

Advertentie

Aandelenwaarderingen reflecteren nog niet de verwachte marge- en winsterosie van bedrijven in een stagflatie-scenario.

Marc Danneels
Chief Investment Officer, Beobank

Veel keuzes hangen af van de overtuiging of de bodem van het beursklimaatvat ondertussen bereikt is of niet. Wat denkt u hiervan?

De huidige lage waarderingslevels biedt mogelijkheden voor korte bear market rebounds als markten minder pessimistische signalen dan verwacht opvangen, vooral over inflatieniveaus. Maar we verwachten nog geen omkering van de neerwaartse trend op korte termijn. Want de huidige aandelenwaarderingen reflecteren nog niet de verwachte erosie in winstgevendheid van bedrijven door onder meer de stijgende inputkosten op de marges en de impact van de inflatie op de consumptie. Om te spreken van een ‘bodem’ zullen we dus eerst signalen van opwaartse earnings-revisies moeten waarnemen. Bovendien wordt het cruciaal om in te schatten wanneer centrale banken een einde zullen maken aan de renteverhogingen en hun zogenaamde pivot inzetten richting – opnieuw – ondersteunende monetaire politiek. Deze rentepiek verwachten we in de tweede helft van 2023.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.