Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Nietsdoen staat niet meer op de agenda voor investeerders

Capital Group

Hoe kunnen aandelenbeleggers hun portefeuille positioneren nu de inflatie aantrekt en rentestijgingen een feit zijn geworden?

Jody Jonsson, equity portfolio manager, Capital Group ©Capital Group

De nadruk in de afgelopen maanden op rotatie van groei- naar waardeaandelen lijkt een beetje te simplistisch. De wereld maakt grote veranderingen door en beleggers zullen hun verwachtingen van wat zij als een ‘normale’ omgeving beschouwen, moeten bijstellen. De grootste verandering is misschien wel het einde van de lage rente, waarbij de kosten van geld hoog blijven en de inflatie hoog.

De markt worstelt met een macro-omgeving zoals die zich in lange tijd niet heeft voorgedaan. De inflatie is sinds begin jaren tachtig niet meer zo hoog geweest, en de rente is nog maar kortgeleden in een dalende trend terechtgekomen die veertig jaar geleden begon. Deze cycli duren vaak veel langer dan de meeste waarnemers beseffen, en er zijn redenen om aan te nemen dat de inflatie structureel is en dus kan aanhouden.

In dit klimaat ben ik op mijn hoede voor bedrijven met een hoge schuldenlast, maar ook voor bedrijven die nieuwe financiering aantrekken. Omdat geld niet langer ‘gratis’ is, zullen ze gedwongen worden verder in hun winsten te tasten om hun schulden af te lossen. Anderzijds zullen ondernemingen die zichzelf onafhankelijk kunnen financieren, hun prijzen kunnen dicteren of sterke kasstromen hebben, in de lift zitten.

Door de lage rente en de bullmarkten was het afgelopen decennium als een zonnige stranddag.

Jody Jonsson
equity portfolio manager, Capital Group

Met lage rentevoeten en haussemarkten was het afgelopen decennium als een lange zonnige dag aan het strand. Terwijl de zomermensen zich naar de schuilplaats hebben gehaast om aan de recente stortbuien te ontsnappen, zijn ze klaar om terug te keren naar het zand zodra de storm voorbij is. Maar ze beseffen niet dat het klimaat is veranderd, met meer wolken, lagere temperaturen en sterkere winden. In dergelijke omstandigheden is luieren niet langer aan de orde van de dag.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.