Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Omgaan met de onzekerheden van de markten

©Shutterstock

Lazard

Hoe kunt u als aandelenbelegger uw portefeuille positioneren nu de inflatie opnieuw de kop opsteekt en de stijgende rente een feit is?

Julien-Pierre Nouen, Head of Economic Research & multi-assets bij Lazard Frères Gestion
Advertentie

Ons fonds Lazard Patrimoine Opportunities, in een gediversifieerd beheer, bestaat uit een aandelenluik en een obligatieluik. Met de aandelen zijn we vandaag beperkt blootgesteld, voornamelijk vanwege het risico op een recessie in de Verenigde Staten en Europa. In het obligatieluik hadden we tot september 2022 een portefeuille opgebouwd die profiteert van een negatieve rentegevoeligheid. Zo haalden we voordeel uit de stijging van de rentevoeten en de spreads. Door op een stijgende inflatie en een toekomstige monetaire verstrakking te anticiperen, hebben we die uitdaging vanaf 2021 versterkt. Die strategie heeft vruchten afgeworpen. We zijn van mening dat de rendementen die de obligatiemarkten bieden weer een zekere aantrekkingskracht hebben gekregen. Om die reden hebben we de rentegevoeligheid van onze portefeuille verhoogd.

Reactiviteit en flexibiliteit, een oplossing in een context van volatiele markten en rentestijgingen.

Julien-Pierre Nouen
Head of Economic Research & multi-assets bij Lazard Frères Gestion

Welke fondsstrategie beveelt u uw klanten aan in deze tijden van dalende markten?

We pleiten nog steeds voor voorzichtigheid. De weliswaar grote daling sinds de hoogste pieken is voornamelijk het gevolg van de daling van de aandelenkoersen, terwijl de winstvooruitzichten goed blijven. De economische vertraging of zelfs recessie in Europa en de monetaire verstrakking blijven de meest bepalende factoren van de huidige context. De aandelenmarkten veren regelmatig op in de hoop op een pivot bij de centrale banken. Maar die zal zich slechts voordoen als de inflatie verdwenen is. Dat zal ongetwijfeld gepaard gaan met een duidelijke vertraging van de economie, wat dan weer de bedrijfswinsten zal doen dalen en dus zal wegen op de aandelenmarkten. Dat alles zou zich in de loop van volgend jaar moeten voltrekken. Intussen maken de stijgende rente en de grotere spreads krediet aantrekkelijker. Al kunnen de spreads van de meest risicovolle emittenten nog verslechteren, wat op termijn instapmomenten zal bieden.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.