Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Positiever tegenover risicovolle activa, maar pas in 2023

©Cavan Images

BlackRock

Olivier Pauwels, Director Multi Asset Strategies and Solutions bij BlackRock

Hoe kunt u als aandelenbelegger uw portefeuille positioneren nu de inflatie toeneemt en renteverhogingen een feit zijn?

De hoge inflatie leidt tot crises in de kosten van levensonderhoud, waardoor de centrale banken de inflatie moeten beteugelen, koste wat het kost. Dit regime vereist een nieuw beleggingsdraaiboek. De portefeuille moet vaker worden aangepast door de risicobereidheid af te wegen tegen de inschatting van de economische schade die de markten incalculeren. In vastrentende waarden hebben wij een overwogen positie in bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit, ten opzichte van een neutrale positie in high yield. Wij houden meer van inflatiegebonden dan nominale obligaties.

Advertentie

Welke strategie beveelt u uw cliënten aan met betrekking tot fondsen in deze tijden van een berenmarkt?

Ons nieuwe beleggingsdraaiboek roept op tot meer granulariteit om kansen te grijpen die voortvloeien uit een grotere spreiding en volatiliteit in de komende jaren. Wij houden van de energie sector omdat zowel in Europa als in de V.S. de kosten van levensonderhoud de economie resoluut in het voordeel van schonere energiebronnen heeft doen verschuiven. De gezondheidssector ziet er ook aantrekkelijk uit door de vergrijzing in de ontwikkelde wereld. De vergrijzing veroorzaakt problemen op de arbeidsmarkt, maar schept ook kansen. De sector ontwikkelt medicijnen en apparatuur voor de vergrijzende bevolking. Ook financiële dienstverleners profiteren van deze trend. Bovendien zien zij hun bedrijfsmodel verbeteren nu de rente is gestegen.

Het nieuwe regime vereist een nieuwe benadering van portefeuilles. De strategische activamix wordt belangrijker.

Olivier Pauwels
Director Multi Asset Strategies and Solutions bij BlackRock

Veel keuzes hangen af van de vraag of de bodem van het beursklimaatvat is bereikt of niet. Wat denkt u?

Er wordt een recessie voorspeld terwijl de centrale banken proberen de inflatie te beteugelen. Het is het tegenovergestelde van eerdere recessies: een soepel monetair beleid is volgens ons niet op komst om risicoactiva te helpen ondersteunen. Daarom is het oude draaiboek van gewoon ‘de dip kopen’ niet van toepassing. Toch staan wij klaar om positiever te worden naarmate de waarderingen een betere afspiegeling zijn van de economie. Maar zover zijn we nog niet.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.