Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Op zoek naar fatsoenlijk rendement

Sonal Desai, Ph.D. (Executive Vice President, Portfolio Manager, Chief Investment Officer of the Franklin Templeton Fixed Income Group)

De vakantiemaanden komen er aan. Wordt het een rustige zomer voor de beleggers?

Dit wordt geen kalme zomer voor beleggers. Er zal veel onzekerheid zijn en er zullen behoorlijk wat problemen nauwlettend opgevolgd moeten worden. In de VS zullen de belangrijkste kandidaten voor de presidentsverkiezingen van 2020 op het toneel verschijnen en zullen we meer informatie krijgen over hun beleidsvoorstellen. In Europa zullen er intense onderhandelingen van start gaan rond de belangrijkste politieke functies binnen de EU, zoals het voorzitterschap van de ECB. De handelsspanningen zullen blijven sudderen en aan de hand van economische data zullen we beter kunnen inschatten of er al dan niet een einde komt aan de economische expansie van de VS (ik vermoed van niet) en hoe belangrijk de Europese vertraging is.

Wie profiteert er van de lage rente ?

Laat me eerst wijzen op iets dat voor de hand ligt: de lage rente komt ten goede aan debiteuren en kredietnemers, onder meer dankzij lagere hypotheken. Ze vormt een uitdaging voor spaarders en beleggers, die meer risico moeten aanvaarden om een fatsoenlijk rendement te krijgen. Daarom is de lage rente voordeliger voor risicovollere financiële activa via stijgende waarderingen — zoals we gezien hebben op vele aandelenmarkten. Ze is ook gunstig voor grote ondernemingen en regeringen met relatief zwakkere fundamentals, omdat het hen mogelijk maakt om vrij goedkoop te lenen. Maar de lage rente stimuleert de waarderingen van financiële activa en ik maak me zorgen over de vertekeningen die ze veroorzaakt in de activaprijzen. Ik denk dat het meer dan ooit belangrijk is dat beleggers op zoek gaan naar sterke fundamentals.

Obligaties : waar vind je rendement ?

Ik verwacht dat er bij de bedrijfsobligaties nog goede rendementen te vinden zijn, op voorwaarde dat men op zoek gaat naar stijgende fundamentals. Met name in de VS halen grote ondernemingen in het algemeen voordeel uit de nog altijd krachtige economische groei en een productiviteitsversnelling, terwijl de loonkosten maar matig gestegen zijn. Sommige segmenten van de bedrijfsobligaties zijn natuurlijk wat zwakker en te veel met schulden beladen. Daarom is het belangrijk de juiste sectoren en bedrijven te kiezen. Maar met een goed actief beheer is het mogelijk een fatsoenlijk rendement te vinden zonder een te hoog looptijdrisico.

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.