Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Beleggen in een moeilijke economische omgeving

Degroof Petercam Asset Management

Waar ziet u vandaag de grootste beleggingskansen?

We zien vooral mooie kansen in aandelen op middellange termijn en in goud. Het grote voordeel van deze activaklassen is dat ze goed samen passen in een portefeuille. Ze diversifiëren elkaar en kunnen beide in waarde stijgen, zij het waarschijnlijk op verschillende tijdstippen. Aandelen kunnen in de loop van 2020 nog wel eens een serieuze dip kennen. De echte schade aan de economie is nog niet helemaal duidelijk en het is ook niet zeker dat het niveau van groei per eind 2019 snel terug zal komen. Op lange termijn zijn er echter opportuniteiten. Goud zou dan weer moeten profiteren van de stimuli van centrale banken die hun balansen opblazen en overheden die hun budgettaire tekorten fors zien oplopen. In principe zal dat de sterkte van de onderliggende munten aantasten waardoor goud een interessant alternatief is. Dit is des te meer het geval nu overheidsobligaties wereldwijd amper nog rente geven.

‘Er zijn zeker opportuniteiten aan de langetermijnhorizon', zegt Yves Ceelen, Head of Portfolio Management bij Degroof Petercam Asset Management.
Advertentie

Hoe heeft de crisis van 2008 u geholpen om deze covid-19- crisis beter te beheersen? Welke beleggingslessen van toen heeft u kunnen toepassen?

Het is moeilijk om de crisis van 2008 te vergelijken met de covid-19 crisis. De oorsprong is zeer verschillend en de gevolgen voor verschillende sectoren lopen uit elkaar. De reactiefunctie van centrale banken is in beide gevallen echter gelijkaardig. Een van de taken van centrale banken is om het totale gebrek aan liquiditeit te bekampen. In 2020 is voornamelijk de Amerikaanse centrale bank zeer snel te hulp gekomen. Door te bestuderen hoe financiële markten in 2009 en de volgende jaren reageerden op de liquiditeitsimpuls van centrale banken, konden we goed inschatten hoe markten deze keer zouden kunnen reageren. We hebben dan ook redelijk snel aandelen en bedrijfsobligaties bijgekocht zodra we doorhadden dat het centrale banken menens was. Dit bleek de afgelopen maanden een goede keuze. Zonder het voorbeeld van 2008 was onze reactiesnelheid misschien iets trager geweest.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.