Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Amerikaanse aandelen: de vooruitzichten

‘Een actieve vermogensbeheerder kan focussen op bedrijven die een meer eigenzinnige koers varen' - Derek Deutsch, Portfolio Manager bij Clearbridge Investments, onderdeel van Franklin Templeton

Franklin Templeton

Hoe kun je als aandelenbelegger je portefeuille positioneren, nu de inflatie aantrekt en rentestijgingen, althans in de VS, niet langer verre toekomstmuziek lijken?

Macro-economische factoren zoals inflatie en rentetarieven zullen sowieso de brede markt beïnvloeden. Maar een actieve vermogensbeheerder kan focussen op bedrijven die een meer eigenzinnige koers varen. Hoewel inflatie op alle aandelen kan wegen, winnen sommige mogelijk marktaandeel via een competitieve prijsvoering of kunnen andere de prijzen verhogen en toch marktaandeel behouden. De sterktes en zwaktes van een bedrijf wegen door op hoe het bedrijf reageert op macro-factoren.

Bij hogere rentetarieven kan het helpen om een evenwichtige portefeuille te handhaven. Dat geeft de mogelijkheid om actief te kantelen naar bedrijven met specifieke groei- en waarde-eigenschappen.

Aandelenbeurzen blijven records vermorzelen en waarderingen lopen steeds op. Mogen we ons de komende tijd aan een hogere volatiliteit verwachten?

Het is moeilijk om de toekomst te voorspellen, maar aangezien de huidige markt in bijna alle opzichten ongebruikelijk is, kunnen we periodes van volatiliteit verwachten wanneer beleggers reageren op nieuwe informatie. Toen de pandemie toesloeg, kwamen we uit een sterke groeicyclus. De volledige stopzetting die daarop volgde, veroorzaakte een recessie. Dan kwamen de massale overheidsstimulansen. En nu zijn we toe aan heropening en herstel, hoewel het virus nog steeds grote schade aanricht. Velen weten gewoon niet goed hoe ze al de nieuwe informatie moeten interpreteren terwijl ze geconfronteerd worden met knelpunten in de toeleveringsketen, een opgekropte vraag en grote fiscale en monetaire stimuleringsmaatregelen. Omstandigheden kunnen snel veranderen.

Welke sectoren, regio's en thema's kunnen het meest profiteren van het gigantische infrastructuurplan van Biden?

Het infrastructuurplan van Biden is vrij breed en er zullen nog heel wat aanpassingen zijn voor het volledig klaargestoomd is. Toch vertellen de meer traditionele infrastructuuraspecten ervan ons grotendeels wat we al weten: de wereld moet zijn CO2-uitstoot verminderen door te investeren in hernieuwbare energie en we moeten onze communicatie-infrastructuur verbeteren. We weten dat elektrische voertuigen een belangrijk onderdeel zullen vormen in ons streven naar een lagere uitstoot. Zo ook de uitbreiding van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie voor nutsvoorzieningen en woningen. Heel wat deelgebieden van de technologische en industriële sectoren, maar ook nutsbedrijven zullen profiteren van deze initiatieven.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.