Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Beleggen in aandelen na de coronacrisis

‘Beleggers zijn terecht gefocust op inflatie, hoewel we menen dat het risico voor de markten op middellange termijn niet groot is’ - Daniel Morris, Chief Market Strategist bij BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas Asset Management

Hoe kun je als aandelenbelegger je portefeuille positioneren nu de inflatie aantrekt en rentestijgingen, althans in de VS, niet langer verre toekomstmuziek lijken?

We verwachten dat de rentetarieven wereldwijd blijven stijgen, wat suggereert dat grondstoffen en waarde-aandelen beter zullen presteren. Meer cyclische aandelenindices zoals Japan en de opkomende markten zouden het behoorlijk goed moeten kunnen doen binnen aandelen algemeen gezien hun hefboomwerking bij een versnellende wereldwijde groei. Schulden uit opkomende markten in lokale valuta zouden daarbij moeten kunnen profiteren van een verzwakkende dollar en van nog steeds aantrekkelijke interesten in vergelijking met wat beschikbaar is in de meeste ontwikkelde markten.

Advertentie

Aandelenbeurzen blijven records vermorzelen en waarderingen lopen steeds op. Mogen we de komende tijd een hogere volatiliteit verwachten?

De brede macro-economische omgeving blijft gunstig voor aandelen en risicovolle activa, nu de vaccinatiegraad stijgt en de lockdown-beperkingen versoepelen. Centrale banken blijven accommoderen en centrale overheden zullen fiscale steun blijven verlenen aan bedrijven en huishoudens zo lang het nodig is. Analisten stellen de winstverwachtingen naar boven bij en de multiples van de aandelenmarkt dalen, aangezien marktindices de laatste tijd niet zo veel zijn gestegen of zelfs zijn gedaald ten opzichte van de bedrijfswinsten. Wat zijn de risico's? Beleggers zijn terecht gefocust op inflatie, hoewel we menen dat het risico voor de markten op middellange termijn niet groot is. Op korte termijn is er duidelijk sprake van inflatoire druk. Toch zijn we het eens met de Amerikaanse Federal Reserve dat deze slechts tijdelijk is. We verwachten dat de inflatie terugkeert naar de trend van vóór de pandemie zodra de economieën weer opengaan en de onevenwichtigheden tussen vraag en aanbod zijn opgeklaard. Dit sluit de mogelijkheid niet uit dat de markt nerveus kan worden als de Fed eerder dan verwacht zou beginnen met het afbouwen van haar QE-aankopen. Maar dat zullen wij dan waarschijnlijk zien als een koopmogelijkheid.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.