Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Beleggen na de gezondheidscrisis

‘De prijsstijgingen zijn een teken dat we stilaan uit de crisis kruipen en dat de vraag van de gezinnen sterk toeneemt’ - Jérôme van der Bruggen, Head of Investments for Private Banking bij Bank Degroof Petercam

Bank Degroof Petercam

Hoe moeten aandelenbeleggers vandaag hun portefeuille positioneren, nu de inflatie de kop opsteekt en een stijging van de rentevoeten niet meer zo veraf lijkt, toch zeker in de Verenigde Staten?

De prijsstijgingen zijn een teken dat we stilaan uit de crisis kruipen en dat de vraag van de gezinnen sterk toeneemt. De volledige beurs zal daar voordeel uit halen, maar beleggers richten zich het beste op bedrijven waarvan de pricing power in zulke omstandigheden versterkt. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven uit de sector van de consumptiegoederen, meerbepaald die goederen waarvan we in moeilijke tijden makkelijker afstand kunnen nemen, zoals toerisme en confectiekleding maar ook auto’s. Bij de aankondiging van de resultaten van het eerste kwartaal 2021 zagen we inderdaad dat sommige autoproducenten melding maakten van sterke prijsstijgingen.

Advertentie

Door de schaarste op de markt van de halfgeleiders moesten technologiegevoelige sectoren hun productie verlagen. Sommigen zeggen zelfs dat de schaarste verschillende jaren zou kunnen aanhouden. Moeten beleggers in technologie en beleggers op lange termijn zich daarover zorgen maken?

Twee factoren gaan bijdragen tot een kleiner tekort aan halfgeleiders. In de eerste plaats is dat de Chinese vraag. De Chinese overheid wil de kredietverlening afremmen om oververhitting te voorkomen. Dat gaat leiden tot maatregelen die de consumptie vertragen. Maar China is goed voor de aankoop van 60 procent van de wereldwijde productie van microchips. Nog een factor die meespeelt: door de hogere prijzen van chips gaan de producenten van halfgeleiders hun aanbod verhogen door nieuwe investeringsprojecten op te starten. Daardoor kunnen ze een nieuw evenwicht creëren tussen vraag en aanbod. Deze schaarste is volgens ons dus slechts een tijdelijk gegeven.

Welke sectoren, regio’s en thema’s zouden het meeste kunnen profiteren van de grootschalige infrastructuurplannen van Joe Biden?

De lokale Amerikaanse bedrijven en de bedrijven uit de grondstoffensector, de industrie en de financiële sector gaan het meeste baat hebben bij de plannen van Joe Biden. Zij hebben de beursrally van de voorbije vijf jaar aan zich zien voorbijgaan en noteren met een korting tegenover de grote technologie- en farmawaarden.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.