Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

We staan aan het begin van de energie- en technologische transitie

Alex Monk, portfolio manager Global Resource Equities bij Schroders

Schroders

De grondstoffenprijzen zijn nog forser gestegen dan in 2021. Ziet u een einde aan deze stijging komen? Hoe kan een belegger best rekening houden met deze onzekere factor?

‘Er is geen pasklare oplossing voor de krapte,’ zegt Alex Monk, portfolio manager Global Resource Equities bij Schroders. ‘De combinatie van dalende kosten, een sterke vraag en nieuwe regelgeving leidt ertoe dat de energiesector een revolutie gaat doormaken. Twee belangrijke thema’s waar de Energy Transition-strategie van Schroders op inspeelt – duurzame energie en een efficiënt energieverbruik – komen in een stroomversnelling terecht.’

De technologie-aandelen zitten sinds tijdens de eerste maanden van dit jaar in de hoek waar de klappen vallen. Hoe ziet u de sector het op korte en middellange termijn evolueren?

‘Aziatische halfgeleider- en IT-aandelen hebben een moeilijke maanden achter de rug, maar wij zien de sector als een winnaar op lange termijn’, zegt Robin Parbrook, Co-Head of Asian Equity Alternative Investments. ‘Alle wereldwijde trends zijn halfgeleiderintensief, of het nu gaat om elektrische voertuigen (EV's), slimme netwerken, oplaadnetwerken, artificiële intelligentie (AI) of clouddiensten. We staan dichter bij het begin van deze technologische transitie dan bij het einde.’

Advertentie

De houding van groeiland China tegenover Rusland blijft nog onduidelijk. Tegelijk speelt corona de Chinese economie tijdens de eerste maanden van 2022 opnieuw parten. Hoe ziet u het vertrouwen van de belegger in groeilanden dit jaar evolueren?

De energiesector zal een verandering doormaken die vergelijkbaar is met de industriële revolutie.

Alex Monk
portfolio manager Global Resource Equities bij Schroders

‘Aandelen uit opkomende markten (EM) hebben de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne relatief goed doorstaan’, zegt Kristjan Mee, strateeg in de Strategic Research Group van Schroders. De markten in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten presteerden begin dit jaar het best dankzij de hogere grondstofprijzen. De Oost-Europese markten zijn scherp gedaald. Chinese aandelen herstelden sterk in maart, maar zijn nog steeds lager. ‘In China veroorzaken de recente lockdowns opstoppingen in belangrijke havens zoals Shanghai,’ zegt Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders. De knelpunten en leveringstermijnen zullen daardoor waarschijnlijk een tijd lang verslechteren.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.