Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Focus op opkomende markten

©Pictet Group

Pictet Asset Management

Is het  einde van de stijgende rente in zicht, en wat betekent dit voor de markt?

Het monetaire beleid van de ECB en de Federal Reserve blijft streng, en Azië draait weer op volle toeren. Daardoor daalt de inflatie in de VS en in Europa. De Amerikaanse Centrale Bank zou nu een pauze kunnen inlassen, wat goed zou zijn voor Amerikaanse aandelen. Voor de ECB, die later begon, zijn de renteverhogingen nog niet voorbij. De Europese aandelenmarkt zal daarom waarschijnlijk wat minder interessant zijn.

Advertentie

Is het tijd om opnieuw te investeren in opkomende markten?

Na het einde van de lockdowns komt de Chinese consumptie weer op gang en dat stuwt opkomende economieën omhoog. De dalende inflatie in Latijns-Amerika is gunstig voor de lokale valuta’s en de Amerikaanse dollar kan verzwakken indien de Amerikaanse Centrale Bank een pauze in de renteverhogingen inlast. Dit alles zal opkomende markten een boost geven, zowel in aandelen als obligaties. Voor ons is dit dus hét moment om in die opkomende markten te beleggen.

‘De heropleving van de Chinese activiteit, de dalende inflatie in Latijns-Amerika en de pauze van de Federal Reserve zijn zeer gunstig voor opkomende markten’

Frédéric Rollin
Senior Investment Adviser bij Pictet Asset Management

Is de ‘bankencrisis’ nu achter de rug?

De schuldgraad van gezinnen en bedrijven is over het algemeen gezond. Het scenario van een financiële crisis zoals in 2008 lijkt ons erg onwaarschijnlijk. Anderzijds zien we dat veel Amerikaanse gezinnen hun bancaire deposito’s opnemen om in geldmarktfondsen te beleggen. Die opnames kosten de banken vandaag bijna 5%, wat zwaar weegt op hun winstgevendheid. Zij zullen daardoor minder nieuwe leningen verstrekken. De kans op een sterke daling van kredietverstrekking groeit. De Amerikaanse economie gaat hierdoor waarschijnlijk verschillende kwartalen van negatieve of nulgroei tegemoet.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.