Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Voorzichtigheid en selectiviteit staan centraal

Nicolas Forest, Chief Investment Officer bij Candriam

Candriam

De laatste maanden was het bang afwachten wat er zou gaan gebeuren in de bankenwereld. De probleembank Credit Suisse werd in extremis gered door UBS en JP Morgan haalde recent nog het noodlijdende First Republic binnen. Is de ‘bankencrisis’ daarmee achter de rug?

De banksector is de afgelopen maanden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan opgeschrikt. Hoewel de situatie heel anders is dan in 2008, blijkt uit de snelheid waarmee de centrale banken hebben gereageerd ook dat zij het banksysteem willen beschermen. In de komende maanden moet eerder het economische effect van de aanscherping van de kredietvoorwaarden worden gemeten, en dat zal het marktsentiment beïnvloeden.

Advertentie

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het tempo van haar renteverhogingen vertraagd, maar zei ook dat de rente nog hoger moet. Wat betekent dit voor het beleggingsklimaat?

De inflatie in Europa blijft hoog, wat de ECB ertoe zou moeten aanzetten haar restrictieve beleid voort te zetten met ten minste twee renteverhogingen in juni en juli. De ECB zou dan het einde van haar opwaartse cyclus en een versnelde afbouw van haar balans moeten overwegen. Dit zal gevolgen hebben voor de volatiliteit en de liquiditeit van de obligatiemarkten. Of de ECB in haar gok geslaagd is, zal afhangen van de inflatietrends in Europa. Als dat niet het geval is, zullen verdere verhogingen gevolgen hebben voor de bereidheid van beleggers.

Hoewel we een zachte landing verwachten, zullen we goed in de gaten blijven houden of de ECB erin slaagt de inflatie te bestrijden.

Nicolas Forest
Chief Investment Officer bij Candriam

Wat zijn de belangrijkste bedreigingen en kansen voor ESG in 2023? En hoe moeten beleggers zich aan deze bedreigingen en kansen aanpassen?

Naast het tempo en de complexiteit van de regelgeving worden investeerders en bedrijven aangesproken op hun duurzaamheidsverbintenissen. Groene investeringen moeten versnellen om de overgang te ondersteunen, waarbij de nuts- en industriële sectoren naar verwachting het meest zullen profiteren. Ten slotte zullen de nieuwe regels voor de jaarlijkse openbaarmaking van sociale en milieurisico's de beleggers meer transparantie bieden.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.