Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De stap naar een multipolaire wereld is een feit

Charles-Henri Kerkhove, Multi-Asset Investment Director bij Fidelity

FIDELITY

De geopolitieke spanningen loeren vandaag om elke hoek. Van welke gebeurtenis verwacht u de grootste impact op de financiële markten in 2024?

We houden een aantal geopolitieke risico's in de gaten. Die zijn echter per definitie moeilijk nauwkeurig te voorspellen. Bovendien hebben beleggers de neiging om hun invloed op de financiële markten te overschatten. De verschuiving naar een multipolaire wereld is een realiteit. Het grootste risico bestaat er volgens ons in dat invoerheffingen de handelsoorlog tussen de VS en China doen escaleren. Europa bevindt zich daarbij in een netelige positie tussen de twee blokken.

Hoe groot acht u de kans op renteverlagingen dit jaar van de ECB en de Fed? En wat betekent dit voor uw vermogensstrategie?

We denken dat de Fed de rente dit jaar niet zal verlagen, terwijl de ECB dat waarschijnlijk twee of drie keer zal doen, te beginnen in juni. Aangezien beide centrale banken momenteel echter erg afhankelijk zijn van macro-economische gegevens, verwachten we dat ze aanpassingen zullen doorvoeren naarmate de inflatiegegevens binnenkomen. Dat betekent dat de volatiliteit op de rente- en valutamarkten de rest van het jaar zal toenemen. Wat onze allocatie betreft, zijn we overwogen in Duitse staatsobligaties en onderwogen in Amerikaans schatkistpapier en euro's.

Advertentie

Beleggers moeten analyseren in welke mate bedrijven in portefeuille bestand zijn tegen sommige geopolitieke scenario’s.

Charles-Henri Kerkhove
Multi-Asset Investment Director bij Fidelity

China drukt steeds harder zijn stempel op de wereldeconomie. Welke beleggingsmogelijkheden biedt het land vandaag voor de Belgische belegger?

Sinds begin dit jaar zien we een opleving op de Chinese aandelenmarkt. De politieke steun is de laatste tijd toegenomen. De noodlijdende vastgoedsector kon daarvan recent het meest profiteren. Bovendien hebben Chinese bedrijven meer aandelen ingekocht en zijn de winsten die boven de verwachtingen van analisten uitstegen, beloond. Wat de sectorblootstelling betreft, hebben we een voorkeur voor bedrijven die zich richten op lokale consumenten.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.