Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Eerder een actieve benadering dan een kopie van de benchmark

Gilles Moëc, hoofdeconoom van de AXA Groep en Head of Research van AXA IM

AXA IM

De geopolitieke spanningen loeren vandaag om elke hoek. Van welke gebeurtenis verwacht u de grootste impact op de financiële markten in 2024?

De Amerikaanse presidentsverkiezingen worden na de zomer wellicht een belangrijk aandachtspunt. Tot dusver had de crisis in het Midden-Oosten beperkte macro-economische gevolgen, met een beperkte stijging van de energieprijzen. De regering Biden probeert een escalatie in de regio te vermijden, terwijl een regering Trump voor een andere aanpak zou kunnen kiezen. Ook internationale handelsbetrekkingen staan centraal in de campagne. Denk aan de invoering door Joe Biden van gerichte tariefverhogingen op producten geïmporteerd uit China. Een globale verhoging zoals voorgesteld door Trump zou ernstigere gevolgen hebben, vooral voor Europa. De EU, die gehecht is aan vrije handel, zou voor moeilijke keuzes kunnen komen te staan en zowel negatieve gevolgen ondervinden voor haar export naar de Verenigde Staten als een belangrijk doelwit worden voor Chinese exporteurs.  

Een actieve benadering die probeert de juiste aandelen uit te kiezen is wellicht geschikter in dit soort klimaat.

Gilles Moëc
Hoofdeconoom van de AXA Groep en Head of Research van AXA IM
Advertentie

Hoe groot acht u de kans op renteverlagingen dit jaar van de ECB en de Fed? En wat betekent dit voor uw vermogensstrategie?

We verwachten dat de ECB-rente eerder en sterker zal dalen dan de Fed-rente. Dat heeft te maken met een verschillende inflatiedynamiek. Wat activa betreft, kunnen de gevolgen voor obligaties aanzienlijk zijn, maar we verwachten geen scherpe daling van de langetermijnrente. Bedrijfsobligaties bieden kansen, omdat ze een aantrekkelijke rentevergoeding combineren met een relatief laag risiconiveau. Een soepeler monetair beleid is ook goed voor de aandelenmarkten. Een actieve benadering die probeert de juiste aandelen uit te kiezen, in plaats van een passieve benadering die indices volgt, is wellicht geschikter in dit soort klimaat.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.