Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Geopolitieke dreiging creëert ook kansen

Bart Abeloos, Chief Economist bij Crelan

CRELAN

De geopolitieke spanningen loeren vandaag om elke hoek. Van welke gebeurtenis verwacht u de grootste impact op de financiële markten in 2024?

De VS zullen, wie ook president wordt, kiezen voor een verdere ‘gecontroleerde verslechtering’ van de relatie met China. Dat is de aandrijver van de herglobalisering. De lage drempel voor het gebruik van sancties door de VS maakt dat wapen steeds vaker bot. Een groot risico daarbij is dat de VS van hun medestanders grote loyauteit eisen, die tegen de belangen van die medestanders ingaat. Vooral Europa loopt daarbij gevaar. Een strategisch belangrijk bedrijf als ASML zit in een keurslijf dat in Washington bepaald wordt. De Amerikaanse Treasury dringt vandaag aan op Europese importbeperkingen voor groene Chinese technologie. Dat bedreigt de Europese klimaatdoelstellingen, drijft de kosten sterk op, en stuurt Europa af op een handelsoorlog met China, waarbij het lang niet zeker is of China de meeste schade zal lijden.

De VS sturen Europa af op een handelsoorlog met China, waarbij het lang niet zeker is of China de meeste schade zal lijden.

Bart Abeloos
Chief Economist bij Crelan
Advertentie

Technologie blijft een belangrijke sector voor beleggers. Welke trends verdienen in 2024 extra aandacht?

Generatieve artificiële intelligentie (AI) heeft de verbeelding van beleggers aangewakkerd. Maar AI in ruimere zin kent al een lange historiek in onder meer industriële toepassingen. Nu er, tegen de achtergrond van de geopolitieke fragmentering, een golf van her-industrialisering door het Westen rolt, gaat die gepaard met een grote investeringsvraag naar automatiserings- en robotica-toepassingen. Deze investeringscyclus wint aan snelheid (met rugwind vanwege de diverse Acts van de overheid die de Amerikaanse her-industrialisering helpen financieren) en zal rond 2026 een piek bereiken. Maar ook los van het cyclische momentum is er een belangrijke structurele groei aanwezig, gedragen door hoge loonkosten en een geleidelijk krimpende actieve bevolking, en de relatief verouderde staat van het Westerse industriële areaal.

Wenst u meer informatie? Bezoek onze website

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.