Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

We zitten nog maar in de eerste fase van de AI-revolutie

Christopher Dembik, senior beleggingsstrateeg bij Pictet Asset Management ©Pictet

PICTET ASSET MANAGEMENT

De geopolitieke spanningen loeren vandaag om elke hoek. Van welke gebeurtenis verwacht u de grootste impact op de financiële markten in 2024?

De Europese verkiezingen worden zelden voorgesteld als belangrijk voor financiële markten. Ten onrechte. Het Europese Concurrentiepact wordt het belangrijkste agendapunt voor de volgende Commissie. Via dit Pact wil men strategische activiteiten op Europese bodem ontwikkelen en protectionistische maatregelen doorvoeren. In Europees jargon heet dat ‘strategische autonomie’. Het komt er op een moment dat China op zoek is naar internationale, vooral Europese, afzetmarkten om zijn productieoverschotten te verkopen. We kunnen dus verwachten dat de handelsspanningen de komende maanden gaan toenemen. Misschien komt daarmee een eind aan de Europese naïviteit.

‘Minimaliseer de impact van de Europese verkiezingen niet, want die kunnen een gamechanger zijn voor de industrie.’

Christopher Dembik
Senior beleggingsstrateeg bij Pictet Asset Management
Advertentie

Technologie blijft een belangrijke sector voor beleggers. Welke trends verdienen in 2024 extra aandacht?

De AI-revolutie. We zitten pas in de eerste fase daarvan, namelijk het opzetten van de infrastructuur. Begin mei kondigde Meta een verhoging van de investeringen in AI aan van 40 miljard dollar, alleen al voor 2024. Dat zal Nvidia, de belangrijkste speler in dit segment, ten goede komen. Generatieve AI verspreidt zich ook verder in online reclame, met steeds meer concrete en winstgevende toepassingen. De volgende fase is een massale verspreiding van AI via software, wat positief zal zijn voor providers van cloudservices.

Welke onderbelichte of minder bekende beleggingen of strategieën ziet u als potentieel interessant voor beleggers in 2024 en waarom?

India! Twee overtuigende argumenten. Ten eerste de snelle digitalisering van de economie, goed voor 22 procent van het bbp, wat meer is dan in veel Europese landen. Ten tweede de omarming van buitenlandse investeerders. Die mogen in de verzekerings- en defensiesector meer dan 50 procent van een Indiaas bedrijf bezitten. Ongezien in een opkomend land!

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.