Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. Om hun visie, ideeën en oplossingen te delen met de De Tijd-community. De betrokken partners zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud.
Het aantal langdurig zieke werknemers in België steeg vorig jaar naar een absoluut record van bijna 500.000 mensen. Veel werkgevers zoeken een wondermiddel om het absenteïsme in hun organisatie te bestrijden. Helaas bestaat dat niet. ‘Al zijn er wél domeinen waarop gewerkt kan worden’, weet onderzoeker Cédric Velghe.
Sinds 1 april 2023 is het recht op deconnectie officieel van kracht. Een aantal bedrijven heeft die deadline gemist, en is nog volop bezig met het vastleggen van de bijhorende voorwaarden in een cao of het arbeidsreglement. Maar er zijn ook organisaties die al jaren werken volgens dit principe. ‘Gewerkte tijd en eigen tijd, heette dat vroeger bij ons’, getuigt Hanne Poppe van Colruyt Group.
Als je digital nomads bestudeert, kan je veel leren over ‘plaatsonafhankelijk’ werken, zegt pionier Koen Blanquart. ‘Corona heeft bewezen dat thuiswerken voor velen geen ideale oplossing is en een gebalanceerd leven in de weg staat.’ Toch kunnen digital nomads een interessante aanwinst zijn voor bedrijven.
De collega’s bij Starring Jane kiezen sinds begin dit jaar hun extralegale voordelen à la carte. De kmo gebruikt daarvoor het My Choice cafetariaplan van Partena Professional. ‘Sollicitanten reageren daar erg positief op.’
Corona bezorgde de wereld de voorbije twee jaar heel wat kopzorgen. Medewerkers op alle niveaus kregen te kampen met persoonlijke en professionele onzekerheden. Zo ook de CEO’s. Veel bedrijfsleiders worstelden door de pandemie met mentale gezondheidsproblemen. ‘Ze hebben nu extra skills nodig om zichzelf en hun bedrijf veilig de toekomst in te loodsen’, zegt hoogleraar management Frederik Anseel.
Waar geven ze te veel geld aan uit? Hoe kunnen ze besparen op bepaalde kosten zonder kwaliteit te verliezen? Het zijn vragen waar veel kmo-bedrijfsleiders mee rondlopen. Een eenduidig antwoord is er niet.
Outsourcing stond lang synoniem voor het uitbesteden van bedrijfsactiviteiten. Vandaag wordt het gezien als een antwoord op de vele uitdagingen van de arbeidsmarkt. Maar is het dat ook?
In de war for talent staan kmo’s voor dezelfde uitdagingen als grote bedrijven: competente en gemotiveerde medewerkers vinden die zich goed voelen in het bedrijf en graag willen blijven. ‘Een duurzaam rekruteringsbeleid dat focust op welzijn en flexibiliteit is een must’, weet hr-experte Evelyn Neirinck.
De Belgische loonadministratie is een van de meest complexe in Europa. Dat toont de ‘2021 Global Payroll Complexity Index’ aan van de internationale payroll- en hr-dienstverlener Alight. Heel wat bestaande payrollprocessen blijken niet meer te voldoen. Gevolg: een toenemende trend om te outsourcen.
Britt Buseyne is onderzoeker, schrijfster en podcastmaker over duurzaam ondernemen. In haar werk stelt ze onder andere onze rigide ideeën over werk aan de kaak. ‘We creëren de illusie van flexibiliteit, terwijl het vaak gewoon om meer van hetzelfde gaat.’
Het alternatief voor de rationele, dominante leidinggevende is de sensitieve leider. Gevoelige leiders kunnen een meerwaarde betekenen in bedrijven, op voorwaarde dat ze opletten voor enkele valkuilen. Expert in sensitief leiderschap Ann Baeke legt uit.
Bedrijven zetten vandaag sterk in op welzijn. Om dit in de praktijk te brengen, moeten ze rekening houden met vier dimensies: tevredenheid, plezier, engagement en zingeving. Neuropsycholoog en bedrijfsexpert Katelijn Nijsmans waarschuwt dat niet alle medewerkers elke dimensie even belangrijk vinden. ‘Voor bedrijven komt het erop aan om samen met de teams te bepalen welke dimensies belangrijk zijn. Vervolgens kunnen acties ondernomen worden om per dimensie te werken aan welzijn.’
Sommige bedrijven belonen hun mensen met een bonus wanneer ze een nieuwe medewerker aandragen. ‘Dat werkt, maar maak het bedrag niet te hoog en kijk verder dan geld’, waarschuwt verloningsexpert Xavier Baeten.
De manier waarop we ons werk organiseren is fundamenteel veranderd. ‘Het is een utopie om terug te gaan naar hoe het was’, zegt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde en algemeen directeur van Groep IDEWE. Het ‘nieuwe werken’ is een blijver en zowel werkgevers als werknemers moeten zich aanpassen. Telewerk kan hierbij een middel zijn, maar niet het doel.
Veel organisaties werken nog met een traditioneel systeem waarin werknemers feedback krijgen tijdens het evaluatiegesprek. Maar die aanpak ligt de laatste jaren onder vuur. Eveline Schollaert, professor HRM aan UGent, legt momenteel de laatste hand aan een boek over feedback geven. Een tipje van de sluier.
We moeten dringend af van het stigma dat aan ontslag hangt, vindt Vicky Buelens. De Antwerpse advocate, gespecialiseerd in zakelijke conflicten schreef recent het boek ‘Fired Up, alles wat je nodig hebt voor een correct en respectvol ontslag’. Hierin breekt ze een lans voor het bedachtzamer en meer empatisch aanpakken van een ontslag.
Om de beste kandidaat voor een baan te vinden, hebben bedrijven een heel arsenaal aan selectie-instrumenten ter beschikking. Door cv's te screenen en sollicitatiegesprekken te voeren, hopen we een goede inschatting te maken van het potentieel van een kandidaat. Maar welke rekruteringstool leidt naar de beste kandidaat?
In de oorlog om talent zijn freelancers een kostbaar goed. Maar onze bedrijven beseffen dat nog niet genoeg, zegt Marleen Deleu, die al ruim dertig jaar in de hr-wereld werkt en het boek ‘Mis geen talent’ schreef.
Medewerkers die het bedrijf verlaten hebben op een later tijdstip weer aan boord - proberen te - halen. Is boomerangrekrutering een goede wervingsstrategie? Ralf Caers buigt zich over het fenomeen.