Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Hybride werken: hoe wérkt dat?

Gonny Vink, CEO work21

Succesvol hybride werken, hoe doen organisaties en medewerkers dat? ‘Zet in op de organisatiecultuur, op persoonlijke gesprekken én op technologische oplossingen’, zegt Gonny Vink, CEO van adviesverlener work21. ‘En spreek een sociaal minimum af: wanneer kom je fysiek bij elkaar, wat heb je nodig om goed te kunnen samenwerken.’

Corona heeft de manier waarop we samenwerken voorgoed veranderd. Hybride werken lijkt de nieuwe toverformule. Hoe pakken bedrijven dat op de lange termijn optimaal aan? ‘Hybride werken gaat over zoveel meer dan mensen te laten kiezen waar ze werken’, zegt Gonny Vink, CEO van work21 en auteur van onder meer ‘Leidinggeven op afstand’. Work21 adviseert organisaties over werken en managen in het digitale tijdperk.

Niet waar, maar wat

‘Hybride werken moet deel uitmaken van de organisatiestrategie, de bedrijfscultuur, de leiderschapsstijl én er moet aandacht zijn voor de concrete invulling door de medewerkers. Plus: wat betekent dit voor klanten en partners?’ In plaats van te focussen op waar de mensen werken – bijvoorbeeld twee dagen thuis, drie dagen op kantoor – vragen organisaties en managers zich beter af welk takenpakket hun medewerkers hebben. Op basis daarvan kun je dan beslissen wanneer mensen op afstand of op kantoor werken en hoe je dat organiseert.

Leidinggevenden en medewerkers moeten bij hybride werken ook digitaal rondlopen in hun teams.
Gonny Vink
CEO work21

Samenwerking stimuleren

‘Activity based working’ is dus belangrijk bij hybride werken. En daar hoort een nieuw soort leiderschap bij. Mensen op afstand managen start met vertrouwen geven. Daarbij is het noodzakelijk om duidelijke resultaatafspraken te maken, samenwerkingen te stimuleren en de medewerkers te verbinden met elkaar. ‘Bij in verbinding blijven, denkt men dikwijls aan leuke activiteiten’, zegt Gonny Vink.

‘Maar dit gaat veel verder dan virtuele koffiepauzes organiseren, quizzen en spelletjes spelen op afstand. Mensen moeten bovenal verbinding vinden met hun werk én met de organisatie.’ Leidinggevenden weten dikwijls wel wie van hun medewerkers ze daarin kunnen stimuleren en faciliteren. Zo kunnen ze mensen eerst met elkaar in contact brengen en hen daarin vervolgens zelfsturend maken: zo gaan medewerkers uiteindelijk ook zelf verbinding bij elkaar zoeken.

Flexibiliteit als troef

Ook flexibiliteit is erg belangrijk. Het is niet omdat je thuis start, dat je in de namiddag niet op kantoor kunt werken. Of dat je per definitie van negen tot vijf professioneel actief moet zijn. ‘Dat patroon zit er bij velen ingebakken, maar is vandaag helemaal voorbijgestreefd’, stelt Gonny Vink. ‘Kenniswerkers die acht uur non-stop achter hun computerscherm zitten, houden dat geen jaren vol.’ Vitaal werken, waarbij mensen bijvoorbeeld even gaan sporten tussendoor en waarbij ze de flexibiliteit krijgen om hun werk-privébalans te regelen, is deel van hybride werken.

De nieuwe managementstijl gaat veel verder dan virtuele koffiepauzes organiseren of quizzen op afstand.
Gonny Vink
CEO work21

Gelijkwaardig speelveld creëren

Sommige teamleden werken thuis, anderen op kantoor: hoe gaan managers daar het best mee om? ‘Door een gelijkwaardig speelveld te creëren’, meent Gonny Vink. ‘Wie vaker naar kantoor gaat, en dus meer fysiek gezien wordt, mag daar geen carrièrevoordelen uit halen ten opzichte van medewerkers die meer op afstand werken.’ Leidinggevenden en medewerkers moeten bij hybride werken ook ‘digitaal rondlopen’ in hun teams. Zo ontstaat er transparantie, cohesie en een optimale samenwerking.

Hybride werken is here to stay

Nu iedereen ervan geproefd heeft, zullen organisaties en werknemers ook na de coronapandemie flexibel op locatie én op kantoor blijven werken. Gonny Vink: ‘Het is inmiddels bewezen dat werkflexibiliteit op een positieve manier de productiviteit en de gezondheid van mensen en organisaties beïnvloedt. Ook de persoonlijke voldoening en het werkgeluk bij medewerkers varen er wel bij.’

Tevens vergroot plaats- en tijdsonafhankelijk werken de talentpool waaruit bedrijven kunnen vissen. ‘Ook de daarbij horende gunstige impact op inclusiviteit en diversiteit is mooi meegenomen binnen de oorlog om talent’, besluit Gonny Vink.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.