Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Kom thuis als een betere versie van uzelf

©PEGASE

Ongerepte lagunes, de hoogste bergtoppen, de meest exclusieve delicatesses? We hebben het allemaal gehad. Het Amerikaanse marketing­bureau Resonance bestudeerde de trends in het luxueuze reissegment. Wat blijkt? Een vakantie is pas geslaagd als u vertrekt als uzelf, maar terugkomt als een betere versie: slimmer, fitter, vollediger, gelukkiger.

Nog niet zo heel lang geleden was reizen een privilege voor wie geld had. Het was de tijd van de grote oceaanstomers die de halve wereld rond voeren. De tijd ook van transcontinentale treinreizen door schilderachtige landschappen. En van verre, avontuurlijke bestemmingen en ongekende volkeren. De wereld was een onbekend gebied, maar vandaag is die wereld kleiner dan ooit. Reizen is geen privilege meer voor de happy few. Lagekostenluchtvaartmaatschappijen vliegen voor een prikje binnen en buiten Europa.

De meerwaardezoeker van vandaag gaat voor de verrijking van zichzelf. Dat blijkt uit de internationale studie van het Amerikaanse marketingbureau Resonance, dat de reistrends onder de loep nam. Wie zeker in het leven staat en geen financiële rem heeft, heeft de vrijheid om op zoek te gaan naar wat hem beter maakt.

©MFN

Kunstreizen, een nieuwe luxe


Na sportuitjes, wellnesstrips en survivalweekends wil de kieskeurige reiziger een nieuwe uitdaging. En dat is Kunst, met een grote K.

Lees meer

In 2018 was het wellnesstoerisme goed voor een omzet van 639 miljard dollar. En dat stijgt volgens het Global Wellness Institute in 2022 tot 919 miljard dollar. Wellness als reisdoel zit dus in de lift. Ook in het luxesegment met exclusieve spa resorts. ‘Elk nieuw hotel of vakantieresort heeft een spa of wellnesszone. Het maakt gewoon deel uit van de beleving’, stelt Toni De Coninck, hoofdredacteur van het online reismagazine june.

‘De centra focussen op authenticiteit en werken daarom graag met lokale producten. In de Alpen zijn dat bijvoorbeeld hooipakkingen en aromatische oliën op basis van sparrentakjes, in Marokko lokaal geteelde en verwerkte arganolie.’Maar de luxereiziger zoekt meer dan een deugddoende massage of relaxerende behandeling.

‘Zen en adrenaline’, zo vat Amy McDonald het samen, van Under a Tree, het consultancybedrijf achter Four Seasons Hotels en Cirque du Soleil. ‘Wellness is het leven vieren, zonder ontberingen door te maken. Vrolijk en actief, met ervaringen die dieper gaan. Vroeger was de luxereiziger tevreden met een gezegende kraal van de oudste van het indianendorp, vandaag wil hij die kralen zelf maken in dat dorp. Een ervaring die to the bone gaat.’

Dat geldt ook voor kunst. Wie meer en beter wil, gaat verder dan de bekende musea. Prestigieuze kunstbeurzen als Art Basel met evenementen in Zwitserland, Miami en Hongkong lokken elk jaar meer bezoekers. Kunst is het nieuwe eten.

Samen op reis is the New Cool


Het absolute tegengif voor deze superindividualistische tijden? Samen op reis met de hele familie. Het kreeg zelfs een nieuwe naam: multitogethering. 

Lees meer.

Samen ertussenuit met kinderen, ouders, grootouders en kleinkinderen? Het gebeurt steeds vaker. Ouders willen hun kinderen de wereld tonen, hen zien opgroeien tot wereldburgers, en schuwen geen verre bestemmingen. En de hele familie mag mee. 

Luxueuze resorts spelen in op die trend en bieden hun gasten ruime lodges en villa’s, waar iedereen genoeg privacy vindt. Ook in hotels zien we een stijgende vraag naar grotere suites.

Toni De Coninck van june. ziet de trend ook in eigen land. ‘Ik noem het grootoudervakanties. Vakantieaanbieders verhuren meer en meer groepswoningen. Soms horen die in het hoogste segment thuis, met luxebedden, sauna en inductiekookplaten. Ik ken er zelfs één in de Hoge Venen met een privébioscoop.’

Een nieuwe visie op luxereizen


De toekomst van luxereizen staat of valt met het wel­zijn van de reiziger. Daarvoor moe­ten reizigers zich helemaal thuis voelen in de ruimte die ze kozen. En de evolutie van de hotelarchitectuur surft mee op die nieuwe filosofie over buitenlandse verblijven.

Lees meer.

Vergeet de uniforme hotelkamer, ook al is de architectuur modern en strak. De trendy reiziger zoekt een warme sfeer die het karakter van zijn bestemming benadrukt. Todd-Avery Lenahan van TAL Studio volgt interieurtrends op de voet. Hij tekende de inrichting van onder meer de Four Seasons Hotels, Mandarin Oriental en Shangri-La.

‘Je wilt niet het gevoel hebben dat je gevangen zit in je kamer’, vertelt hij. ‘Je moet binnen de sfeer en de warmte van de streek voelen. Alsof de lijn tussen buiten en binnen vervaagt.’

‘Ik zag een prachtig voorbeeld in hotel Antonello Colonna in Labico, in de buurt van Rome’, zegt professioneel reiziger Toni De Coninck. ‘Daar wordt, ondanks het gebruik van beton, staal en glas, toch een warm gevoel nagestreefd, net door de connectie met het gras en de tuin buiten.

Ik was vorige week nog in een nieuw hotel in Hongkong, Vic on the Harbour, waar je voor een geringe meerprijs een hoekkamer kunt boeken die 180 graden zicht biedt op Victoria Harbour. Zelfs vanuit je badkuip. Het voelt alsof je logeert in een majestueus cruiseschip.’

Golf by night, in the sea and in the desert


Een sportieve passie combineren met een korte trip: een tendens in opmars, vooral voor wie een exclusieve ervaring zoekt op een luxebestemming. Dubai is the place to be voor een golf break.

Lees meer.

Voor wie leeft in luxe, is een gezond lichaam belangrijk. Volgens The New York Times voelt 90 procent van de 1 procent rijkste Amerikanen zich in prima vorm. 78 procent van hen doet aan sport en fitness tijdens de vakantie. Wealth is health. Een topmanager pleziert u niet meer met een zitje in de loge tijdens een voetbalwedstrijd of een spelletje squash. Hij geeft zichzelf liever helemaal tijdens een ultraloop, een triatlon of een andere extreme sport.

CEO Challenges organiseert triatlons en marathons voor CEO’s. Volgens stichter Ted Kennedy is het eigen aan managers dat ze willen excelleren. Ook in de sport. En geld helpt daarbij. ‘Fietsen is een van de enige sporten waarbij je snelheid kunt kopen. CEO’s houden van snufjes en investeren graag in de coolste en snelste fiets’, weet hij.

‘Die zoektocht naar kicks en adrenaline is ook luxe’, vult Toni De Coninck van june. aan. ‘Ik denk niet dat adrenalinezoekers zich na hun afdaling graag in het pluche van een hotelbar vlijen, zij zien hun ultra-ervaring al als de luxe die zij zich veroorloven.’ Al is dat zachte pluche na de inspanning natuurlijk mooi meegenomen.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.