Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Kunstreizen, een nieuwe luxe

©Louvre Abu Dhabi, Mohamed Somji

Na sportuitjes, wellnesstrips en survivalweekends wil de kieskeurige reiziger een nieuwe uitdaging. En dat is Kunst, met een grote K. Als u het cerebrale dan nog kunt koppelen aan luxe en zon, wordt het een topbestemming. Een kleine stopover, op weg naar verre oorden, is al ruim voldoende. De Verenigde Arabische Emiraten zijn een perfecte keuze. Cultuur, luxe en pure schoonheid vindt u er binnen handbereik.

Abu Dhabi

Waar verblijven in de Verenigde Arabische Emiraten?

In Dubai

Address Boulevard
Verenigde Arabische Emiraten, Dubai
www.pegase.be/vlieg-89AIE

Palace Downtown
Verenigde Arabische Emiraten, Dubai
www.pegase.be/vlieg-89922

One&Only The Palm
Verenigde Arabische Emiraten, Dubai
www.pegase.be/vlieg-89486

In Abu Dhabi

Park Hyatt Abu Dhabi
Verenigde Arabische Emiraten, Abu Dhabi           
www.pegase.be/vlieg-89763

Jumeirah at Etihad Towers
Verenigde Arabische Emiraten, Abu Dhabi          
www.pegase.be/vlieg-89887

 

De golfstaten hebben de laatste decennia een grote inhaalbeweging gemaakt met hun cultureel aanbod. En dan denken we vooral aan de dependance van het Louvre in Abu Dhabi, dat in 2017 zijn deuren opende. Het stelt zichzelf voor als “een universeel museum in de Arabische wereld”. Het Parijse Louvre leende internationale werken uit, en vulde deze selectie aan met werken uit andere gerenommeerde Franse musea. De vaste collectie bestrijkt de hele wereldgeschiedenis.

In 2019 zijn er ook enkele prestigieuze tentoonstellingen gepland. Tot 14 mei loopt er “Rembrandt and the Dutch Golden Age”. Van 25 april tot 30 juli volgt “Opening the Album of the World”, met de eerste fotografische beelden vanuit de hele wereld.

En op 6 september volgt de tweede editie van het “Childrens Museum”, met de focus op echte en ingebeelde dieren door de hele kunstgeschiedenis heen.

Sharjah en Dubai

In de slipstream van het nieuwe Louvre schieten kunstgaleries in de Verenigde Arabische Emiraten als padden­stoelen uit de grond. Het Emiraat Sharjah heeft zelfs van ­­7 maart tot 10 juni 2019 een biënnale op het getouw gezet. Curatoren zijn Zoe Butt, Omar Kholeif en Claire Tancons.

Ze zijn verbonden aan de meest prestigieuze internatio­nale kunsthuizen, en tonen werken van 90 gerenommeerde en beginnende kunstenaars. Het evenement kreeg de titel “Leaving the Echo Chamber”: vanuit de echokamer van ons leven boetseren we een nieuwe toekomst.

©PEGASE

En als kers op de taart kunt u volgend jaar in Dubai naar de wereldtentoonstelling, een primeur voor het Midden-­Oosten, Afrika en Zuid-Azië. Dubai 2020 zet alle spotlights op het menselijk vernuft. “Connecting minds creating the future” is hun motto. Daarvoor bouwen ze een fabelachtig decor, dat ook na de wereldtentoonstelling een extra bonus voor de stad zal blijven.

Het Louvre in Abu Dhabi stelt zichzelf voor als een ‘universeel museum in de Arabische wereld’.

Al dat kunstzinnige kunt u laten bezinken, terwijl u bijvoorbeeld in uw hotelkamer uitkijkt op de Burj Al Arab. En de butler een perfect gezet kannetje thee brengt. Of een dry martini, shaken, not stirred. U kiest.

Niet te missen in 2019

Italië
Biënnale Arte Venezia
11 mei – 24 november 2019

De Biënnale van Venetië is de oudste en de meest prestigieuze kunstbiënnale in zijn soort. Deze 58ste editie vindt plaats onder de titel “You may live in Interesting Times”.labiennale.orgArgentinië: Biënnale voor architectuur9-20 oktober 2019Op 2 juli 2019 kunt u in Buenos Aires een totale zons­verduistering mee­maken. En van 9 tot 20 oktober heeft Buenos Aires zijn eigen tweejaar­lijkse tentoonstelling voor architectuur, een volwaardige tegenhanger van de biënnale in Venetië. 
Labienalarq.com

Zwitserland
La Fête des Vignerons
26 juli – 11 augustus 2019
La Fête des Vignerons, een symbolische viering van de druiventeelt, is een uniek festival dat sinds 1797 elke 20 jaar plaatsvindt in het Zwitserse Vevey. Het is door de Unesco erkend als werelderfgoed.
www.fetedesvignerons.ch

Portugal
Trienal de Arquitectura de Lisboa
3 oktober – 2 december 2019
Dit jonge driejaarlijkse festival ontstond in 2007 en vindt dit jaar plaats onder de titel “The Poetics of Reason”, of de link tussen schoonheid en functionaliteit.
www.trienaldelisboa.com

Jordanië
Amman Design Week
4 oktober– 12 oktober 2019
Op 50 locaties verspreid over de stad, toont Amman voor de derde maal zijn potentieel van jonge designers en ambachts­lui, onder de hoofding “Possibilities”. Dat wil een tweejaarlijkse viering zijn van “de fictie, het onvolledige en het onopgeloste”.
www.ammandesignweek.com

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.