Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Voel je goed op de plek waar je je reis­koffers laat neerploffen

©PEGASE

Het luxehotel kreeg een nieuw elan: gebouwen die opgaan in de natuur, een gezellige sfeer die nooit het design uit het oog verliest, respect voor lokale tradities, maar bekeken door een nieuwe bril. Het doel? De hedendaagse reiziger een totaal nieuwe ervaring bieden.

De toekomst van luxereizen staat of valt met het wel­zijn van de reiziger, dat besluit een recente studie van Resonance Consultancy. Daarvoor moe­ten reizigers zich helemaal thuis voelen in de ruimte die ze kozen. En de evolutie van de hotelarchitectuur surft mee op die nieuwe filosofie over buitenlandse verblijven.

De uiteindelijke bedoeling? Trouw blijven aan de plaatselijke cultuur, maar met een nieuwe blik op de voorouderlijke vakkennis.

De trend: voel je goed op de plek waar je je reis­koffers laat neerploffen. Vanzelfsprekend? Zeker, maar het verbergt wel een onderliggende com­plexiteit. Je verplaatst niet simpelweg het comfort van thuis naar ergens anders. Maar je dompelt je onder in een bepaalde sfeer met een extra verrassingselement. Kortom: je ervaart een breuk met wat bekend is en tegelijk geniet je van een minstens evenwaardig comfort.

Meer en meer hotelcomplexen integreren hun gebou­wen in de omringende natuur. Ze combineren een perfect hedendaags design met een typisch lokale warme sfeer, en de grenzen tussen buiten en binnen vervagen. En dat allemaal om hun gasten een persoonlijke, intieme erva­ring te bieden op een bestemming naar keuze.

Plaatselijke cultuur

Streekeigen architectuur is het uithangbord van deze trend. De uiteindelijke bedoeling? Trouw blijven aan de plaatselijke cultuur, maar met een nieuwe blik op de voorouderlijke vakkennis. Concreet grijpen ze terug naar natuurlijke en lokale materialen, en gebruiken ze traditionele uitvoeringstechnieken. De plek waar het gebouw staat dicteert de esthetische codes, rekening houdend met het specifieke klimaat van de streek.

©PEGASE

Deze architectuur is er een van duurzame ontwikkeling, zowel sociaal, door lokale competenties in te zetten, als economisch, dankzij ecologische lokale ketens die het erfgoed respecteren. Die streekeigenheid gaat in tegen de standaardisatie. Je kunt het beschouwen als een antwoord op de vragen over de toekomst van onze planeet.

Respectvolle architectuur

De Chinese architect Wang Shu, die in 1997 met zijn echtgenote Lu Wenyu het bureau Amateur Architecture Studio oprichtte, kreeg de Pritzker-prijs voor zijn volgehouden respectvolle architectuur. Hij her­gebruikt duizenden bakstenen uit traditionele wijken die worden afgebroken.

In de hotelsector zijn de Casa Cook hotels een mooi voorbeeld van integratie van de streekeigen architectuur: ze zijn allemaal verschillend, ze gebruiken die gemeenschappelijke taal en vormen een soort collectie, een set van juweeltjes in het universum van luxereizen.

Het Svart Hotel in Noorwegen, een visionair project. ©Snøhetta Plompmozes

360°-zicht

Een ander hotel dat deze filosofie uitdraagt is het Noorse Svart Hotel, een visionair project waarvan de opening gepland is voor 2021. Het hotel wil meer energie genereren dan het verbruikt. Het hotel, aan de rand van de Svartisen-gletsjer in de noordpoolcirkel, heeft een cirkelvormige structuur die gedeeltelijk boven het water uittorent. Het is geïnspireerd op lokale stelt­woningen en heeft een minimale impact op het milieu.

Bovendien biedt de 360°- vorm een uitzonderlijk panoramisch zicht en worden gasten onder­gedompeld in dit universum van gletsjer en bergen. Het Svart Hotel zal 85 procent minder energie verbruiken dan gelijkaardige hotels. Zonne-energie zal bouw en werkingsnoden dekken.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.