Met technologie de kloof tussen bestuurder en wagen verder dichten, en via duurzame materialen luxe herdefiniëren: dat is de visie van Polestar, het Zweedse elektrische performancemerk. ‘De Precept wekt al die ambities tot leven’, zegt Maximilian Missoni, Head of Design bij Polestar.
De focus op technologie, duurzaamheid en design vormt al sinds dag één het dna van Polestar. Maar met de ontwikkeling van de Precept tilt het elektrische wagenmerk die visie naar een ongezien nieuw hoog niveau. Pers en publiek reageerden vorig jaar unaniem enthousiast toen het de eerste conceptversie van de wagen onder ogen kreeg. Nu de Precept in de nabije toekomst ook daadwerkelijk in productie gezet wordt, lijkt voor velen een droom werkelijkheid te worden.
Conceptwagen als remedie
‘De Precept is onze remedie tegen de klassieke conceptwagen’, verduidelijkt Maximilian Missoni, Head of Design bij Polestar. Hij ontwerpt al meer dan twintig jaar wagens, en is naar eigen zeggen zelden zo enthousiast geweest over autodesign als bij dit nieuwe model. ‘De combinatie van duurzame materialen met slimme hightech-systemen opent een volledig nieuw hoofdstuk. Hiermee tonen we duidelijk waar Polestar in gelooft en naartoe evolueert. Dit is geen verre sciencefiction: we menen het.’
Circulariteit en duurzaamheid
De combinatie van duurzame materialen met slimme hightech-systemen opent voor de auto-industrie een volledig nieuw hoofdstuk.
Duurzame materialen en geavanceerde intuïtieve bedieningelementen staan centraal in het ontwerp. De interieurpanelen zijn bijvoorbeeld gemaakt van op vlas gebaseerde composietmaterialen. De stoelhoezen knipogen naar de manier waarop sportschoenen gefabriceerd worden: ze zijn 3D-geweven, en bij de Precept bestaan ze uit garen vervaardigd uit gerecycleerde PET-flessen. De tapijten zijn dan weer gefabriceerd uit geregenereerde visnetten. ‘De Precept bewijst dat duurzaamheid, circulariteit en design geen tegengestelden van elkaar hoeven te zijn, maar perfect één geheel kunnen vormen’, zegt Maximilian Missoni.
Van droombeeld naar productiemodel
Polestar bewijst hiermee dat het conceptwagens inzet om zijn unieke visie op auto’s naar de buitenwereld te vertalen, maar dat die visie ook stevig verankerd zit in de realiteit. ‘Uiteraard willen we grenzen verleggen en innovatie tonen via onze conceptwagens’, verduidelijkt Maximilian Missoni. ‘Maar ze mogen ook geen ver-van-mijn-bed-show zijn. Ik meen dat we met de Precept de perfecte balans gevonden hebben tussen innovatie, design en de haalbare vertaalslag daarvan naar een productiemodel.' De buitenwereld kan dat proces trouwens stap voor stap volgen, via de online Bear-all documentairereeks. Daarmee duikt Polestar in detail achter de schermen bij het ontwikkelingsproces van de Precept.
We willen grenzen verleggen en innovatie tonen via onze conceptwagens.
Polestar 0
Daarnaast is er ook het Polestar 0-project. De autobouwer wil tegen 2030 een volledig klimaatneutrale wagen op de markt hebben. Daarvoor zullen het volledige ontwikkelingsproces en de complete waardeketen, van leveranciers tot retailers, zich moeten aanpassen en nauw samenwerken. Welke invloed heeft deze sterke ambitie op de job van een wagendesigner? ‘We zijn vandaag volop aan het ontdekken welke impact zero emissie heeft op materiaal- en vormkeuzes. Elke keuze en ingeslagen richting beïnvloedt op zijn beurt een volgende. Zo ontstaat er een boeiende kettingreactie, die start bij het designproces.’
Technologie + design
De Precept toont duidelijk waar Polestar in gelooft en naartoe werkt.
De Precept zit uiteraard ook nokvol baanbrekende technologie. Zo kan de auto de blik van de bestuurder volgen via eye-tracking, en de content van de verschillende schermen daarop aanpassen. Een centraal aanraakscherm in portretstand vormt een aanvulling op het bestuurdersdisplay. ‘De interface wordt aangedreven door Android: het resultaat van een nauwe samenwerking van Polestar met Google’, besluit Maximilian Missoni.