Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Cloud computing van hype naar strategische ICT-keuze

©shutterstock

De ‘cloud’ heeft vele gezichten. Voor één gaat het om apps, online opslag of allerlei software-as-a-service. Voor de ander is het een nieuwe manier om ICT-infrastructuur binnen het bedrijf te beheren. Publiek of privaat? Kant-en-klaar of zelfbouw? Het antwoord verschilt naargelang de situatie. Het is tijd voor de multicloud.

Forrester Research verwacht dat in 2018 minstens de helft van alle bedrijven wereldwijd de stap zet naar één of andere vorm van cloud computing. De publieke ‘megaclouds’ van Amazon, Google en Microsoft zijn het meest populair, zelfs in die mate dat het speelveld kleiner wordt. Tegelijk gebruiken grote organisaties cloud-technologie om hun ICT-infrastructuur flexibeler intern te beheren. En steeds vaker is er een combinatie van publieke en private cloud.

Struikelblok wordt accelerator

Servers, netwerkapparatuur en opslagsystemen zijn zelden het voorwerp van strategische ICT-beslissingen. Ze worden aangekocht en bijbesteld waar nodig, en vervangen wanneer hun levenseinde nadert. Toch is de infrastructuur bij strategische ICT-projecten vaak de eerste struikelsteen.

Cloud helpt om software-ontwikkeling, integratie en business-transformatie bijna volledig los te koppelen van infrastructuurkeuzes. Deze vrijheid opent deuren, en versnelt beslissingen. ICT-mensen kunnen de focus beter leggen op de echte prioriteiten. Een ambitieus idee kan met een beperkte investering worden uitgewerkt, om daarna zeer snel aan schaalvergroting te doen en mee te groeien met uw business. En de vervangingscyclus legt alvast geen hypotheek op de toekomst.

In veilige handen

Een cloud-strategie vraagt om sterke garanties: beschikbaarheid en 24x7-ondersteuning, beveiliging tegen inbraak en gegevensverlies, én een duidelijk exit-pad. Onder de GDPR-spelregels moet u binnenkort ook documenteren welke cloud-leveranciers in uw naam privacygevoelige informatie verwerken, en hoe dit is beveiligd. Dit is een extra drempel voor een multicloud-aanpak – een combinatie van meerdere technologische oplossingen, privaat en publiek.

Een ervaren ‘vertrouwde adviseur’ – die voor het hele traject één aanspreekpunt biedt, volkomen neutraal staat tegenover de technologie en ‘full service’ levert, liefst vanuit België – krijgt bij grote organisaties steeds vaker de voorkeur. Sentia doet dit vandaag voor banken, retail, e-commerce, mediabedrijven, startups, … Met de juiste expertise brengen we straks ook uw organisatie naar de cloud. Zo kunt u alle aandacht geven aan uw bedrijfsstrategie.

Contact: 

www.sentia.be
Sentia Skaldenstraat 121
9042 Gent
+32 9 218 79 77

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.