Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Toegang hebben tot het talent van morgen vereist vandaag actie’

Olivier Lefèvre, Lead Consultant bij Randstad Group © Frank Toussaint

Ook binnen het domein van talentmanagement geldt het credo ‘stilstaan is achteruitgaan’. Om klaar te zijn voor morgen moeten organisaties vandaag een sterk personeelsbeleid uitbouwen. Zo kunnen ze optimaal anticiperen op wijzigende noden van klanten en medewerkers, alsook op de krapte op de arbeidsmarkt. ‘Het human forward-model geeft daarbij richting en houvast, zoals een slim kompas’, vertelt Olivier Lefèvre, Lead Consultant bij Randstad Group.

Het menselijk kapitaal is een van de belangrijkste elementen binnen een bedrijf. Organisaties die hier doordacht mee omgaan, slagen erin om succesvol te concurreren binnen onze snel evoluerende wereld. Een goed uitgebouwd personeelsbeleid maakt bedrijven proactief, wendbaar en creatief. ‘Met ons human forward-model bekijken wij voor organisaties hoe zij hun talent- en personeelsbeheer kunnen organiseren om klaar te zijn voor morgen’, vertelt Lefèvre.

Human Forward

‘Dat model vormt ook de fundamenten in onze organisatie. Het bestaat uit drie pijlers, die we voor klanten gedetailleerd in kaart brengen via intakegesprekken en het analyseren van de personeelsadministratie en data. We gaan na welk talent er vandaag aanwezig is binnen de onderneming en welk talent er op dit moment nodig is. Ten derde bepalen we welk talent er morgen moet zijn om de continuïteit te bewaren en de doelstellingen te bereiken.’

‘Met ons human forward-model bekijken wij voor organisaties hoe zij hun talent- en personeelsbeheer kunnen organiseren om klaar te zijn voor morgen’

Olivier Lefèvre
Lead Consultant bij Randstad Group

Het opmaken van dit totaalbeeld heeft verschillende voordelen. Klanten stellen hun talentbeleid in vraag en ontdekken tijdens dit proces bepaalde pijnpunten. Daarnaast helpen we bedrijven op basis van deze haarscherpe ‘HR- en talentfoto’ een duurzaam interventieplan uitwerken, met daarin zeer gerichte acties.

Duurzaam interventieplan

Elke uitdaging en doelstelling vereist immers specifieke HR-interventies, die bijdragen aan een toekomstbestendige werkorganisatie. Dit betekent: tegen de juiste kosten, met de juiste flexibiliteit en gericht op continuïteit. Lefèvre: ‘Hebben bedrijven vandaag een acuut tekort aan bepaalde profielen, dan kunnen freelancers of uitzendkrachten die kloof tijdelijk dichten. Als er morgen gespecialiseerde mensen nodig zijn die vandaag ontbreken, dan is gerichte rekrutering wellicht noodzakelijk. Missen huidige medewerkers bepaalde vaardigheden om in te spelen op wijzigende markt- of klantennoden, dan is upskilling en reskilling een mogelijke piste.’ 

Of denk aan ontwikkelingsmogelijkheden en doorgroeitrajecten waarmee talenten hun ware potentieel bereiken en de algemene retentie binnen een organisatie versterkt wordt. ‘Voor elke HR-uitdaging bieden wij een gepaste oplossing’, klinkt het. Randstad Group heeft inmiddels meer dan 150 bedrijven binnen profit en non-profit sectoren ondersteund in het creëren van een duurzaam HR- en talentmanagement met zichtbare resultaten als betere retentiecijfers, minder absenteïsme, meer kwalitatieve instroom, hogere medewerkers tevredenheidsscore, etc.

Zakelijk voordeel

Organisaties die een duurzaam personeelsbeleid hebben uitgebouwd, halen daar bovendien een zakelijk voordeel uit. ‘Ten eerste ontstaat de bewustwording dat werkgevers zorgzaam moeten omgaan met hun menselijk kapitaal, zeker in de huidige war for talent’, verduidelijkt Lefèvre.

De volgende stap in uw employer branding?

Til uw employer branding samen met Randstad naar een hoger niveau. Ontdek hier meer.

Daarnaast worden bedrijfsprocessen geoptimaliseerd dankzij het juiste personeelsbeheer. ‘De beste machines, producten en basisingrediënten om iets mee te maken zijn nutteloos als organisaties niet over de juiste mensen beschikken’, aldus Lefèvre. ‘Besef ook dat werknemers steeds meer op zoek zijn naar waarde en zingeving in hun job. Het is dus evenzeer belangrijk om daar voldoende aandacht aan te besteden. 'Purpose versterkt immers de binding tussen werkgevers en medewerkers.’ 

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.