Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Betaalbaar wonen is een interessante niche voor beleggers'

©Shutterstock

In het segment van duurzaam beleggen neemt betaalbaar wonen een belangrijke plaats in. Volgens Serge Fautré, CEO van AG Real Estate, liggen daar nog talloze mogelijkheden voor investeerders die een maatschappelijke stempel willen drukken.

Op de jongste vastgoedbeurs Mipim in Cannes hebben de consultants van PwC en het Urban Land Institute (ULI) het rapport Emerging Trends in Real Estate Europe 2019 voorgesteld. Daaruit blijkt dat de vastgoedsector op zoek is naar nieuwe mogelijkheden om financieel rendement te koppelen aan maatschappelijke impact. Het rapport noemt enkele interessante sectoren. Tegelijk wijst het op het gebrek aan sociale en betaalbare woningen in heel wat Europese steden.

Serge Fautré, CEO van AG Real Estate

Dat komt omdat beleggers zich lange tijd hebben toegespitst op de traditionele sectoren: kantoorgebouwen, handelspanden en klassiek residentieel vastgoed. Een strategie die we moeten bijstellen, want er zijn nog zeer interessante niches, benadrukt Serge Fautré, CEO van AG Real Estate. ‘Sommige vastgoedtakken die wij in Europa als niches beschouwen, zijn volgens professionals in de Verenigde Staten volwaardige sectoren. Die benadering kan ons inspireren.’

‘De uitdaging bestaat erin betaalbare woningen te bouwen door het aantal vierkante meter per eenheid te beperken, maar tegelijk een hoge kwaliteit te behouden’

Serge Fautré
CEO van AG Real Estate

Volgens meer dan de helft van de mensen die PwC ondervroeg, vormen betaalbare woningen een grote uitdaging. Trends als co-living en de deeleconomie zijn hot, vooral bij millennials. Toch moet de vastgoedsector blijven investeren in duurzame woningen die voor iedereen betaalbaar zijn: zowel voor gezinnen, als voor studenten, senioren, enzovoort. Voor Serge Fautré bestaat de uitdaging erin betaalbare woningen te bouwen door het aantal vierkante meter per eenheid te beperken, maar tegelijk een hoge kwaliteit te behouden.

Publiek-private samenwerking

Sociale verhuurkantoren beheren privéwoningen en verhuren ze tegen een betaalbare prijs aan gezinnen met een bescheiden inkomen. ‘Dat is een eerste stap, maar we kunnen nog een stuk verder gaan’, zegt Fautré. ‘We moeten publiek-private initiatieven ontwikkelen. AG Real Estate kent dat domein zeer goed. Eerder waren we een partner van het project Scholen van Morgen, een pps in samenwerking met de Vlaamse regering en BNP Paribas Fortis.’

Vastgoedpromotoren moeten zich voortdurend heruitvinden als ze een antwoord willen bieden op de kloof tussen vraag en aanbod, die steeds groter wordt. Professionals uit de Belgische vastgoedsector gaan op de volgende Realty Summit in het Niche Lab dieper in op de mogelijkheden voor investeerders in nichevastgoed.

Meer weten? AG Real Estate is partner van Realty, de grootste en meest exclusieve netwerkbijeenkomst van vastgoedprofessionals in ons land. De nieuwe niches zijn een van de zeven belangrijkste thema’s die tijdens Realty aan bod komen. De summit vindt plaats in Knokke-Heist op 19 en 20 september 2019. Meer info op www.realty-belgium.be

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.