Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

De slimme tv van de toekomst

©Samsung

Naar uw favoriete serie kijken alsof het in 3D is, maar dan zonder dat vervelende brilletje. Dat is de sublieme kijkervaring die een Samsung QLED 8K biedt. Het revolutionaire tv-toestel met artificial-intelligencetoepassingen wordt meteen de digitale hub van uw huis.

‘We kijken steeds vaker op het kleine schermpje van onze smartphone. Maar voor onze favoriete content kiezen we wel voor de best mogelijke kijkervaring’, zegt Peter Vanden Bossche, senior productmanager tv bij Samsung. De QLED 8K is zijn nieuwste paradepaardje. ‘We merken dat de klant een bioscoopervaring bij hem thuis wil. Vandaar dat de basisversie een scherm heeft van 65 inch, dat is 144 op 81 centimeter. Daarnaast brengen we toestellen op de markt van zelfs 75 en 85 inch. Dat zijn bijzonder grote schermen en daarom hebben we hard gewerkt aan de resolutie.’

Extra diepte
‘De QLED 8K bestaat uit 33 miljoen pixels. Dat is revolutionair. Dit jaar werd op IFA in Berlijn, de belangrijkste technologiebeurs ter wereld, over niets anders gesproken. Terwijl anderen prototypes voorstellen, brengen wij dit toestel nu al op de markt. En tegen scherpe prijzen, die starten vanaf 4.999 euro.’

‘De QLED 8K neemt de kleur van je muur over en zelfs de motiefjes van het behang’
Peter Vanden Bossche
Senior productmanager tv bij Samsung

‘Waarom je zou overschakelen? De superieure beeldkwaliteit. Je ziet véél meer details. Je krijgt extra diepte, het lijkt alsof je naar 3D kijkt, maar je hoeft er geen speciaal brilletje voor op te zetten. De beelden zijn zo rijk en realistisch dat het lijkt alsof je doorheen het scherm stapt.’

Artificial intelligence
8K is de next big thing. Maar het aanbod van films, series en video’s in ultra HD (4K of 8 miljoen pixels) blijft nog behoorlijk beperkt. ‘Geen probleem. Want de QLED 8K is uitgerust met artificial intelligence. Door machine learning gaat dit toestel signalen in lagere resolutie spontaan opschalen naar 8K-resolutie. Met andere woorden, een ingebouwde processor bekijkt op een intelligente manier hoe hij ontbrekende pixels kan vullen om een verbeterd beeld te kunnen weergeven. Trouwens, op YouTube en Vimeo kun je al wel filmpjes in 8K bekijken.’

Tv verdwijnt in je interieur
De QLED 8K blijft mooi, ook als hij niet aanstaat. ‘Het is een designobject met minieme randjes en een dikte van amper 3,5 centimeter. Hij gaat helemaal op in je muur, want met de ambient mode neemt hij de kleur van de muur over en zelfs de motiefjes van het behang’, legt Peter Vanden Bossche uit.

‘De beelden zijn zo rijk en realistisch dat het lijkt alsof je doorheen het scherm stapt’
Peter Vanden Bossche
Senior productmanager tv bij Samsung

‘En uiteraard kun je er ook foto’s op reproduceren, zonder dat het scherm blurry wordt, ook weer dankzij de ingebouwde AI. Bovendien heb je maar één kabel nodig: stroom, hdmi, … alles vloeit door die ene draad.’

Centrale hub
In tijden van Internet of Things zijn alle toestellen in huis met elkaar verbonden. Dat geldt ook voor de QLED 8K. Meer nog: de QLED 8K wordt de centrale hub van uw ecosysteem thuis. ‘Als iemand aanbelt terwijl je tv-kijkt, verschijnt er een schermpje op het beeld en zie je wie voor je deur staat’, zegt Peter Vanden Bossche. ‘De wasmachine is klaar? Je tv meldt het even. Met de SmartThings-app van Samsung verbind je al je toestellen met elkaar, ook die van andere merken. En het overzicht krijg je op je beeldscherm in de living. Je bedient de QLED met je smartphone, tablet of met de one remote afstandsbediening.’

Facts & figures

33 miljoen pixels
Dat is ruim vier keer meer dan de 8 miljoen pixels in de 4K-schermen van de ultra hd-tv’s die sinds 2012 op de markt zijn. En zestien keer meer dan de 2 miljoen pixels van de full-hd-tv’s uit 2004. Omdat het beeld van de QLED 8K zo scherp is, hoeft u niet ver van het scherm te zitten in een extreem grote ruimte.

Bijna 4 uur per dag
Elke dag kijkt de gemiddelde Belg 3 à 3,5 uur naar zijn tv-scherm. De rest van de tijd gaat het toestel uit en staat of hangt er een groot zwart scherm in uw living. Daarom ontwikkelde Samsung de ambient mode, waardoor het toestel zich aanpast aan uw interieur.

Doorbraak 8K-uitzendingen over vijf jaar
In Europa verwachten we de volgende vijf jaar nog geen televisie-uitzendingen in 8K. Maar Japan wil de Olympische Spelen van 2020 wel al in 8K opnemen. Ook de huidige camera’s van de filmindustrie zijn er al mee uitgerust.

Perfect kijken en luisteren
De enorme kracht van de ingebouwde Quantum Processor zet beeld én geluid om in een optimale kijk- en luisterervaring. Bovendien kunt u de tv makkelijker dan ooit verbinden met andere slimme apparaten. 

Elke 7 jaar een nieuwe tv
In België vervangen we ons tv-toestel gemiddeld om de zeven jaar. Samsung speelt daarop in met de full-hd-tv in 2004, de ultra-hd-tv in 2012 en de QLED 8K in 2018. ‘We voelen dat de markt klaar is voor deze revolutie’, zegt Peter Vanden Bossche.

©Samsung

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De Partner zijn verantwoordelijk voor de inhoud.