Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

8K-televisie brengt beelden tot leven

Terwijl de sprong van Full HD (2K) naar Ultra HD (4K) vooral extra detail bood, brengen 8K-televisies beelden tot leven. Dat doen ze met hun 33 miljoen pixels, maar ook met baanbrekende technologie. Samsung ontwikkelde zelf technologie om beelden digitaal op te schalen, ruis weg te werken, en kleuren en contrast te optimaliseren. 8K maakt de toekomst tastbaar.

U denkt dat er nog geen 8K-content beschikbaar is? Laat die gedachte los: 8K is een revolutie die al volop bezig is. Zo zullen veel wedstrijden van de Olympische Spelen van 2020 in 8K worden uitgezonden. Ook spelconsoles beginnen stilaan 8K te ondersteunen. Bovendien steekt ook Hollywood haar kleine teen in de 8K-revolutie, met blockbusters zoals Guardians of The Galaxy Vol. 2 en The New Mutants.

Hoeveel keer beter is 8K?

8K-televisieschermen hebben vier keer meer pixels dan 4K-schermen. Maar zorgt dat voor een betere kijkervaring? Recent onderzoek wijst uit dat 8K-beelden niet alleen objectief beter worden, maar ook beter worden ervaren. Ze zijn mooier, levendiger en ruimtelijker. En dat blijkt ook het grote verschil te zijn: waar 4K vooral extra detail bracht, ligt de meerwaarde van QLED 8K in een bijna perfecte weergave van echte voorwerpen. Zelfs de meest subtiele belichtings- en schaduweffecten worden zichtbaar.

Kan 8K overweg met lagere beeldkwaliteit?

8K-kwaliteit aan de bron is geen noodzaak. De nieuwe schermen zijn in staat om beelden van lagere kwaliteit te upscalen. Samsung ontwikkelde daarvoor de Quantum Processor, die artificiële intelligentie inzet om ruis van beelden te verwijderen, randen scherper te maken en details in het beeld te herstellen. De algoritmes zijn gekoppeld aan machine learning. De technologie blijft zo leren uit miljoenen videobeelden en weet steeds beter welke karakteristieken bij welke type beelden passen. Het algoritme wordt met de dag slimmer en bereikt de huiskamer via een eenvoudige software-update.

Zijn 8K en streaming wel voor elkaar gemaakt?

Of 8K ook de streamingmarkt zal veroveren? Wellicht niet meteen. 8K-video’s streamen, dat vraagt om een internetcapaciteit en -snelheid nodig die ongeveer dubbel zo hoog is als die voor 4K-video’s. De opkomst van steeds snellere internetverbindingen – zoals het aanstormende 5G – zou 8K-streaming binnen afzienbare tijd mogelijk moeten maken. Maar we hoeven niet te wachten op 5G. Dankzij AI Scale Net maakt Samsung het binnenkort ook mogelijk om 8K-video’s te streamen via netwerken met een lagere bandbreedte.

Is 8K de upgrade waard?

QLED 8K staat voor scherpere lijnen, levendigere kleuren, straffer contrast, intense zwartweergave en fijnere texturen. Kortom: wie de toekomst wil zien, en wie content echt wil ervaren, kijkt 8K.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.