Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

QLED 8K zet nieuwe standaard in beeldkwaliteit

De tijd dat kijkers elke pixel op hun televisiescherm konden tellen, ligt ver achter ons. Vandaag laat ultra-high definition (UDH of 4K) hen genieten van levensechte beelden. Samsung brengt ondertussen de volgende generatie televisies op de markt: met de QLED 8K forceert de Koreaanse technologiereus een nieuwe doorbraak in beeldkwaliteit: meer diepte, details en intens zwart.

Eenvoudige wiskunde zou u op het verkeerde spoor brengen, want 8K biedt geen twee, maar vier keer zoveel pixels dan 4K. We hebben het dan ook over twee assen: horizontaal en verticaal. Een 8K-televisie bundelt maar liefst 33 miljoen pixels. En dankzij haarscherpe beelden met detail en diepte gaan kijkers zitten voor een rijkere beleving.

8K-resolutie dankzij AI

Hoewel er heel wat 8K-videocontent op komst is – denk aan de Olympische Spelen van 2020 – is het gros van de video’s vandaag van lagere kwaliteit. Maar u hoeft niet te wachten op de doorbraak van 8K-video. AI Upscaling, een staaltje technologie uit de labo’s van Samsung, zet elk beeld om naar een 8K-resolutie. Dat betekent: geen ruis meer, scherpere randen en een herstelde weergave van de kleinste details in beeld. Dankzij machine learning wordt de AI Upscaling-techniek continu gevoed, om zoveel mogelijk beelden naar 8K te upscalen.

Kleur en contrast, zelfs in het donker

Een haarscherp beeld in 8K is waardeloos met doffe kleuren en gebrekkig contrast. Dankzij een quantum dot filter beschikken QLED-schermen over een heel breed kleurpallet. Samsung belooft met deze quantum dot-technologie 100% kleurvolume te bereiken. Meer dan een miljard tinten leveren een helder beeld en natuurlijke, intense kleuren op. Hoe donker of helder het beeld ook is.

Naast kleur speelt ook contrast een rol in de kijkbeleving. Ook daarop heeft Samsung een antwoord: Direct Full Array. Dat is een slim algoritme dat elk beeld analyseert en zones in het scherm dimt. Het resultaat is een sterk contrast, met intens zwart en puur wit.

Rijke kleuren uit elke hoek

QLED-schermen concentreren het licht van de achtergrondverlichting zo dat dit lekkage naar aangrenzende pixels voorkomt. Deze Ultra Viewing Angle-technologie garandeert nog betere zwartwaarden. Dezelfde technologie zorgt er voor dat het licht in alle richtingen verspreid wordt zodat u altijd, vanuit welke hoek je ook kijkt, rijke kleuren en sterke contrasten ziet.

Om het kluwen aan slordige en visueel vervelende kabels weg te werken, bedacht Samsung One Invisible Connection. Deze bijna transparante kabel van vijf meter lang, die het tv-toestel ook van stroom voorziet, verbindt de tv met de One Connect Box. Op deze box sluit u alle randapparatuur aan. Zo plaatst u uw tv waar u wil en bent u zeker van een verzorgde opstelling. 

Is 8K-televisie echt de toekomst?

Het korte antwoord: ja. Het lange antwoord: 8K is ongetwijfeld de opvolger van 4K. Meer nog: 8K is hét antwoord op een steeds groeiende vraag naar grotere schermen.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.