Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘SAP is een cruciale bouwsteen voor de toekomst’

Simon Sterck (Serax) en Björn Jiroflé (Flexso)

Ruim 35 jaar geleden startte Serax als potten- en vazenwinkel in een garage in Antwerpen. Vandaag is het uitgegroeid tot een internationaal lifestylemerk voor designers, horeca-ondernemers en liefhebbers van interieurdesign. IT is een belangrijke motor voor de verdere uitbreiding van het familiebedrijf. ‘We willen de komende vijf jaar sterk blijven groeien. Een toekomstbestendig digitaal platform is cruciaal om die groei te ondersteunen’, zegt COO Simon Sterck.

Sinds 2005 werkte Serax met SAP Business One, het softwareprogramma voor kleine en middelgrote bedrijven. Door de sterke groei en de oprichting van een Amerikaanse dochteronderneming werd het data- en stockbeheer van het familiebedrijf steeds complexer. ‘Het is een goede kmo-tool, maar hij kon onze groei niet langer volgen. Een nieuwe afdeling betekent meer en ingewikkelder transacties, zowel financieel als logistiek’, zegt Simon Sterck. Dat ook het stockbeheer almaar moeizamer verliep, was een tweede belangrijke drijfveer om het bestaande systeem te upgraden.

Met SAP S/4HANA Cloud schakelde Serax over naar een future proof digitaal platform. ‘Serax US zal de komende tijd nóg harder groeien dan Serax NV in de afgelopen jaren. Zonder krachtige digitale oplossing die alle processen en transacties stroomlijnt en optimaliseert, gaat dat niet lukken’, vertelt Sterck. Door de twee vestigingen op één SAP-platform te brengen, beschikt Serax over een 360 gradenoverzicht op de organisatie. ‘Op elk moment hebben we realtimedata en inzichten ter beschikking om de juiste beslissingen te nemen met het oog op onze verdere groei’, aldus de COO.

Blijven meegroeien

De digitale kern van SAP S/4HANA Cloud omvat innovatieve features en elke release brengt nieuwe mogelijkheden met zich mee. ‘Nieuwe markten, nieuwe businessmodellen, nieuwe groeikansen: S/4HANA is er het ideale fundament voor’, zegt Björn Jiroflé, Solution Architect bij SAP-specialist Flexso. ‘Bovendien is het systeem flexibel en schaalbaar: nieuwe gebruikers, technologieën of apps kunnen moeiteloos toegevoegd worden. Zo groeit het mee met het bedrijf zonder dat de basis telkens aangepast moet worden.’

Met de inzichten uit SAP kunnen we scenario’s simuleren en strategische, toekomstgerichte keuzes maken.

Simon Sterck
COO Serax

‘Momenteel ligt onze focus op de integratie van een aantal systemen, zoals stockbeheer en het B2B-bestelplatform. Hoe meer we groeien, hoe belangrijker het is dat dit allemaal efficiënt verloopt’, voegt Sterck toe.

Bouwsteen

Een bedrijf dat kiest voor SAP S/4HANA Cloud, kiest voor slimme inzichten: de SAP-suite omvat standaard embedded analytics. ‘Met de inzichten die we halen uit de SAP Analytics Cloud kunnen we scenario’s simuleren en toekomstgerichte, strategische keuzes maken. Big data wordt omgezet naar gestructureerde dashboards en rapporten. Dat is een must om snel te kunnen schakelen als groeibedrijf’, weet Sterck, die het systeem als een cruciale bouwsteen beschouwt. ‘Ik leg het aan onze medewerkers uit als een stevig fundament voor de toekomst, waarmee we bedrijfsprocessen kunnen optimaliseren en automatiseren. Per functie denken een aantal key users mee over nieuwe functionaliteiten en uitbreidingen. Zij werken er elke dag mee, dus het is logisch dat ze mee rond de tafel zitten. Dat ondernemerschap moedigen we overigens op alle vlakken aan binnen Serax.’

Dankzij de ruimte voor innovatie die S/4HANA biedt, kunnen we flexibel inspelen op de veranderende noden van een groeibedrijf zoals Serax.

Björn Jiroflé
Solution Architect Flexso

Meer dan vroeger moet het nieuwe ERP-systeem gevoed worden met masterdata. Hierbij moeten de medewerkers bepaalde regels strikt volgen, wat een hele aanpassing betekent. ‘Momenteel werken we aan de ontwikkeling van een app om de data eenvoudiger in het systeem te krijgen. Dankzij de ruimte voor innovatie die S/4HANA biedt, kunnen we flexibel inspelen op de snel veranderende noden van een groeibedrijf zoals Serax’, zegt Jiroflé.

‘Onze processen worden inderdaad steeds complexer. Flexso helpt ons om prioriteiten te bepalen en onze SAP-core verder uit te bouwen. Flexso is de ideale partner om onze internationale groei digitaal te ondersteunen’, beaamt de COO.

Naar de cloud gaan was de goede oplossing voor Serax

Serax en Flexso kozen voor S/4HANA public cloud via een Rise with SAP-formule. ‘De implementatietijd is veel korter en je beschikt over een platform met een uniforme aanpak voor alle filialen,’ vertelt Björn Jiroflé, Solution Architect bij Flexso. ‘Voor Kmo’s is zo een keuze van public cloud ook kostenmatig een slimme zet. We merken vaak dat de total cost of ownership (TCO) van public cloud de helft is van private oplossingen.’

Ontdek de geheimen van next-level groei in een KMO

Veel kmo’s doen het vandaag echt goed, ondanks alle disruptie. Nieuwe vestigingen in binnen- of buitenland, nieuwe diensten en oplossingen, enthousiaste klanten, blije medewerkers: wat is de sleutel tot het succes van die snelle groeiers?

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.