Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Waarom u als belegger beter geen reisbeperkingen respecteert

©Shutterstock

Even naar Japan vliegen om sushi af te halen? Of naar de VS voor een burger? Uw takeaways bestelt u wellicht iets dichter bij huis. Maar voor uw beleggingen steekt u beter wél wat vaker de grens over.

Koop Belgisch en koop lokaal: dat is een goed idee in de supermarkt. Alleen neigen veel Belgische beleggers hetzelfde te doen als ze aandelen in hun mandje leggen. ‘Op zich is dat niet verwonderlijk. We krijgen altijd te horen dat we moeten beleggen in wat we begrijpen en kennen. Geen wonder dus dat veel Belgische beleggers zich aangetrokken voelen tot Belgische bedrijven waarvan ze de producten en diensten elke dag om zich heen zien’, vertelt Dieter Haerens, CEO Saxo Bank België (voorheen BinckBank).

Dat fenomeen - home country bias - is niet typisch Belgisch, maar universeel. Fransen kopen vooral Franse aandelen. Japanners kopen vooral Japanse aandelen. En Amerikanen kopen vooral Amerikaanse aandelen. Verschillende factoren spelen een rol in die home country bias. Als u aandelen koopt die niet in euro noteren, loopt u een wisselkoersrisico. Voor buitenlandse aandelen betaalt u hogere transactiekosten. En op dividenden van buitenlandse aandelen betaalt u mogelijk twee keer belasting: een keer aan de bron, en een keer in België.

Té veel vaderlandsliefde is niet zo’n goed idee.
Dieter Haerens
CEO Saxo Bank België

Op zich kan een vleugje vaderlandsliefde geen kwaad als u belegt. Alleen is té veel vaderlandsliefde niet zo’n goed idee. Dat zit zo. Wereldwijd noteren er meer dan 40.000 bedrijven op de beurs. Maar daarvan zijn er minder dan 200 Belgisch. ‘Een deel van die bedrijven opereert bovendien alleen in België en niet internationaal’, knoopt Dieter Haerens aan.

‘Belgische aandelen zijn ook niet evenwichtig verdeeld over alle sectoren. Als je kijkt naar de Bel20, dan is de blootstelling aan de technologiesector bijvoorbeeld erg beperkt. Kortom, door alleen Belgisch te beleggen loop je enerzijds een concentratierisico, en kun je anderzijds opportuniteiten missen.’

Had u de jongste jaren bijvoorbeeld niet in Amerikaanse aandelen belegd, dan had u heel wat rendement gemist. ‘Als je wilt meesurfen op de wereldwijde groeikansen, dan zit er weinig anders op dan vanonder de kerktoren te komen’, zo vat Dieter Haerens het samen. De onderstaande grafiek maakt dat duidelijk. Op lange termijn is het rendementsverschil tussen een Belgisch gekleurde portefeuille (Bel20) en een wereldwijd georiënteerde portefeuille historisch gezien bijzonder groot.

Bron: Bloomberg

Gespreid en internationaal beleggen, hoeft niet te betekenen dat u 500 individuele aandelen moet kopen. Dat kan veel eenvoudiger met trackers, ook wel Exchange Traded Funds of ETF’s genoemd. Dat is een product dat de prestatie van een beursindex zo nauwkeurig mogelijk nabootst. Simpel gezegd: gaat de Nasdaq 1 procent hoger, dan zal een tracker op de Nasdaq ook 1 procent hoger gaan.

‘Het grote voordeel van trackers? Ze zijn veel goedkoper dan beleggingsfondsen. Dat komt omdat ze gewoon een index volgen en niet zo actief beheerd worden als een beleggingsfonds’, vervolgt Dieter Haerens.

‘Het aanbod aan trackers is ondertussen heel uitgebreid, zodat je - vanonder de kerktoren in België - nagenoeg in elke buitenlandse markt kunt beleggen.’ En u kunt het zich nóg makkelijker maken door te kiezen voor SaxoWealthCare. Op die manier belegt u periodiek in een mandje met 12 tot 14 trackers die wereldwijd gespreid zijn.

Go West! (... and East, North and South)

Toen Dieter Haerens in 1996 zelf aan het beleggen ging, kleurde zijn portefeuille nagenoeg volledig zwart-geel-rood. ‘Ondertussen ben ik gelukkig een wereldburger geworden’, zegt hij lachend. ‘Tot mijn aangename verrassing zien we ook bij Saxo Bank dat steeds meer beleggers internationaal gaan. Vandaag staat de Brusselse beurs slechts op de vierde plaats van drukst verhandelde markten. Mede dankzij het internet is het een stuk makkelijker om de internationale markten te volgen en informatie in te winnen. Daarnaast zien beleggers gelukkig ook in dat er altijd wel plaatsen in de wereld zijn waar er meer groeikansen liggen dan in andere.’

Belangrijke informatie

De inhoud van deze bijdrage is afkomstig van derden en is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of individuele aanbeveling vanwege Saxo Bank. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De voorbeelden worden louter ter illustratie gegeven. Beleggers kunnen mogelijk geen vergelijkbare resultaten behalen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.