Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Wacht u ook vruchteloos op de volgende crash?

Dieter Haerens, CEO Saxo Bank België

‘Is het nog wel de moeite om in te stappen?’ Die vraag stelden beleggers wellicht al toen de eerste aandelen in de zeventiende eeuw werden verhandeld. Het correcte antwoord is net zo oud als de vraag zelf: het beste moment om in te stappen was gisteren. Hebt u dat gemist? Dan is vandaag het beste moment.

Het voorbije decennium legden de beurzen een sterk parcours af. Hoewel dat met horten en stoten gebeurde, knoopten ze na de crisis van 2008 opnieuw met groei aan. Een stevige crash in maart 2020 deed nog eens alle alarmbellen afgaan, maar werd gevolgd door een spectaculair herstel én opnieuw groei.

Wie in maart-april 2020 z’n kans greep en in een divers mandje van aandelen begon te beleggen, heeft vandaag een totaalrendement van makkelijk 20 procent.
Dieter Haerens
CEO Saxo Bank België

Tijdens die jongste beursdip staken heel wat spaarders voor het eerst de tenen in het water. ‘Achteraf gezien hadden ze natuurlijk geen ongelijk’, vertelt Dieter Haerens, CEO Saxo Bank België (voorheen BinckBank). ‘Wie in maart-april 2020 z’n kans greep en in een divers mandje van aandelen begon te beleggen, heeft vandaag een totaalrendement van makkelijk 20 procent.’

Wie toen aan de zijlijn bleef, stelt zich nu de vraag of het niet te laat is om met de beurs beginnen. En of het niet beter is om op een nieuwe inzinking te wachten, nu verschillende beurzen op recordhoogte noteren. ‘Het antwoord daarop is eenvoudig: het is áltijd een goed moment om met beleggen te starten’, stipt Dieter Haerens aan.

We focussen vaak op de kortetermijnrisico’s van beleggen. Dat is begrijpelijk. Telkens als u een krant openslaat, wordt u herinnerd aan alle mogelijke dreigingen die een invloed op de economie en dus ook op de beurs kunnen hebben. En dat zijn er de jongste jaren heel wat: brexit, corona, Amerikaanse verkiezingen, spanningen met China en Rusland, het beleid van de centrale banken, …

Dreigingen en risico’s zullen er altijd zijn. Maar die zullen niet altijd en niet noodzakelijk leiden tot een betekenisvolle daling van de beurzen. Niemand kan u vertellen of de volgende beurscorrectie er morgen, volgende maand of pas in 2047 komt en wat de oorzaak zal zijn - alle supercomputers en Nobelprijswinnaars ten spijt. Terwijl u wacht op die correctie ziet u doorgaans een pak rendement door de handen glippen.

Uitzoomen

‘In plaats van te focussen op het geruis van de dag, loont het de moeite om even uit te zoomen’, geeft Haerens aan. ‘Dan zal je zien dat de beurzen al meer dan 100 jaar een stijgende trend vertonen. Ondanks alle crisissen en ondanks alle crashes. In plaats van te wachten op een dip, is het verstandiger om meteen te starten en de lange termijn voor ogen te houden.’

Nu beginnen met beleggen kan ook om een andere reden een slimme zet zijn. Op de meeste Belgische spaarboekjes krijgt u al jaren amper 0,11 procent rente. Tegelijk wordt het leven elk jaar duurder: van de stroom uit het stopcontact tot het stokbrood bij de bakker, dat is inflatie. Voor 2021 verwacht het Planbureau dat het gemiddelde prijspeil in België met 2,4 procent zal stijgen en in 2022 met 3,8 procent. ‘Met het weinige rendement dat je nog uit een spaarboekje kunt wringen, kom je stevig te kort om die prijsstijgingen te compenseren. Dat verlies zie je natuurlijk niet - het geld op je spaarboekje “vermindert” niet - maar de ontnuchtering komt als je het geld effectief wilt gebruiken.’

Aan die situatie van lage spaarrente zal de komende jaren wellicht weinig veranderen. De Europese Centrale Bank blijft de rente laag houden. De rente kan de komende jaren misschien wel iets stijgen, maar dat zal beperkt zijn en geleidelijk gebeuren om de markten en economische groei niet te verstoren. ‘Bovendien hebben overheden de jongste jaren gigantische schuldenbergen opgebouwd. Zij - en bijgevolg ook de centrale banken - hebben er alle belang bij dat de rente laag blijft om die schulden betaalbaar te houden’, geeft Haerens aan.

Stop dus met die eeuwige zoektocht naar het ‘beste’ moment om te beleggen, want dat beste moment is altijd: zo vroeg mogelijk. ‘Liefst gisteren dus, en als het gisteren niet lukte, vandaag. Het grootste risico bij beleggen is niet dat je portefeuille op korte termijn in waarde kan dalen. Het grootste risico op lange termijn is… niet beleggen. Door niet te beleggen, mis je elke opportuniteit om iets op te bouwen dat betekenisvoller is dan de opbrengst van een spaarrekening.’

Vroeg begonnen is altijd gewonnen

Dieter Haerens belegt zelf al sinds 1996. Ook zijn drie kinderen zijn ondertussen mee aan boord. ‘Zowel bij de geboorte van mijn zoon (15), als mijn twee dochters (18 en 12) begon ik voor hen in aandelen te beleggen’, vertelt hij. ‘Met een gemiddeld jaarrendement over die periodes van 8,5 procent, na aftrek van kosten en taksen, bouwen ze zo iets moois op over twee decennia. Veel (groot)ouders openen bij de geboorte een spaarrekening voor elk kleinkind. Hoewel heel goed bedoeld én geapprecieerd, is het rendement op de beleggingsrekening vandaag een veelvoud van het rendement op dat spaarboekje.’

Belangrijke informatie

De inhoud van deze bijdrage is afkomstig van derden en is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of individuele aanbeveling vanwege Saxo Bank. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De voorbeelden worden louter ter illustratie gegeven. Beleggers kunnen mogelijk geen vergelijkbare resultaten behalen. Aan elke belegging zijn risico's verbonden. Hierbij geldt meestal dat een belegging met een hoog verwacht rendement grote risico's met zich meebrengt.

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.