Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Digitaal platform realiseert wereldwijd efficiënter energieverbruik

Yves Roy ©Studio Dann

Voor bedrijven, organisaties en overheden is energie-efficiëntie vandaag een topprioriteit. Voor hen ontwikkelde Schneider Electric het EcoStruxure-platform. Deze slimme oplossing, die energiebeheer, automatisering en software combineert, kan toegepast worden voor 70 procent van het energieverbruik ter wereld.

Europa (het gebouw waarin het hoofdkantoor van de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie is gevestigd), het Erasmus Ziekenhuis en de nieuwe hoofdzetel van Leefmilieu Brussel: het zijn slechts enkele van de honderden gebouwen in ons land die hun energie-efficiëntie optimaliseren via het EcoStruxure-platform. Dat bestaat uit een slimme aaneenschakeling van IT-bouwstenen: apps, AI, software, internet of things-producten, cloudoplossingen, automatisering, edge control…. En dat alles op maat van iedere klant.

‘Dankzij EcoStruxure zien klanten hun energiefactuur dalen met gemiddeld met 30 procent.’
Yves Roy
Communication Manager bij Schneider Electric Belgium

Die oplossingen brengen eerst het energieverbruik in kaart. Daarna verhogen ze via analyses, rapporten en acties de efficiëntie van dat verbruik. Het resultaat? ‘Ondernemingen, gebouwen, steden, datacenters en industriële installaties die slimmer omgaan met hun energieverbruik, en dus hun impact op het milieu verkleinen en hun kosten verkleinen’, verduidelijkt Yves Roy, Communication Manager bij Schneider Electric: globale specialist in energiebeheer en automatisering.

Energie-efficiëntie is een noodzaak

Bovendien is energie-efficiëntie voor onze wereld steeds minder een optie, en meer een noodzaak. Volgend jaar zijn meer dan 50 miljard toestellen verbonden met het internet. Tegen 2050 verhoogt de industrialisering het energieverbruik met 50 procent én wonen er meer dan 2,5 miljard mensen extra in steden. Yves Roy: ‘Om onze planeet gezond en leefbaar te houden, moet iedereen – sectoroverschrijdend – verstandig omspringen met energie.’

©Studio Dann

Residentiële oplossingen zoals zonne-energiesystemen, slimme meters, bewegingsdetectoren en eenheden voor energieopslag verhogen de energieprestaties van gebouwen: voor particulieren en bouwpromotoren. Hotels, financiële instellingen, kantoren en winkels zijn dan weer gebaat bij een Power Monitoring-oplossing, slimme energieanalyses en automatische HVAC-regelaars (verwarming, ventilatie, airconditioning of koeling). En dat zijn geen nicheoplossingen. Alleen al in Brussel is 80 procent van de gebouwen uitgerust met technologie van Schneider Electric. En ook zowat alle ziekenhuizen in ons land maken er gebruik van.

Reële besparingen

‘Dankzij EcoStruxure zien klanten hun energiefactuur gemiddeld met 30 procent dalen’, weet Yves Roy. ‘Dat is ook zo voor industriële bedrijven. Met doordachte IT-oplossingen verbeteren zij de veiligheid, de beschikbaarheid en de flexibiliteit van hun voeding gedurende de volledige productielevenscyclus. En ze kunnen hun logistieke keten beter in kaart brengen om hun debiet te verhogen en kosten te verminderen.’

Oplossingen voor een betere wereld

Ook smart cities en openbare diensten kunnen hun energie-efficiëntie verhogen via slimme netwerken, data-analyses en automatisering. Dankzij de keuze uit meer dan 1 miljoen referenties met vaak slimme oplossingen die communiceren via internet, is EcoStruxure perfect op de noden en wensen van elke klant af te stemmen. En door de open architectuur van het platform kunnen ondernemingen en organisaties het naadloos integreren in hun infrastructuur. ‘Al die oplossingen werken zowel individueel als collectief mee aan een betere energie-efficiëntie’, besluit Yves Roy.

‘Om onze planeet gezond en leefbaar te houden, moet iedereen – sectoroverschrijdend – verstandig omspringen met energie.’
Yves Roy
Communication Manager bij Schneider Electric Belgium

‘Ons EcoStruxure-platform inspireert en faciliteert alles. Het herstructureert industrieën, hervormt steden en verrijkt ieders leven. Elk jaar brengen we updates uit van onze software en technologie. En ook in de toekomst blijven we via onze technische knowhow en voortdurende zoektocht naar innovatie slimme maatoplossingen ontwikkelen die de energie-efficiëntie optimaliseren.’

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.