Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘Edge Computing is de toekomst, en die begint vandaag'

©shutterstock

In 2025 zijn naar schatting 21 à 50 miljard Internet of Things (IoT) toestellen met internet verbonden. Maar de huidige cloudtechnologie verwerkt hun data niet snel genoeg. Edge Computing verhelpt dit probleem. Maak kennis met de toekomst.

Een groot voordeel van cloudcomputing is kostenreductie. Dankzij de cloud moet een bedrijf geen eigen servers aankopen en beheren. Want bij een cloudabonnement is de aanbieder verantwoordelijk voor serveronderhoud en -exploitatie. Maar om cloudcomputing zo goedkoop mogelijk te maken, worden die servers meestal in grote datacenters geïnstalleerd om schaalvoordelen te creëren.

Die datacenters zijn vaak kilometers van de gebruiker verwijderd, of liggen zelfs in andere werelddelen. Dat veroorzaakt vertragingen (latency) tussen het verzenden, verwerken en ontvangen van gegevens.

Edge Computing is de toekomt

Net die vertragingen zijn voor sommige toepassingen en applicaties een probleem. De opmars van IoT-sensoren en –toestellen verhoogt de nood aan snelle dataverwerking. De oplossing? Edge Computing: die technologie verwerkt gegevens zo dicht mogelijk bij de gegevensbron. Hierdoor kunnen bedrijven gegevens op het juiste moment en op de juiste plaats verwerken en inzetten. ‘Het resultaat? Een betere klantenervaring en een waardevol strategisch voordeel’, zegt Jan Hoet, Country Sales Director bij Schneider Electric Belgium.

Retailsector als driver

De retailsector is vandaag een echte voorloper in Edge Computing. Door data snel te verzamelen en te verwerken leren ze hun klanten beter kennen, en verhogen ze de koopervaring.

‘Dankzij Edge Computing kan een winkel gepersonaliseerde promoties sturen naar de smartphone van een klant, zodra die de winkel betreedt.’
Jan Hoet
Country Sales Director bij Schneider Electric Belgium

Neem het voorbeeld van een kledingketen met een honderdtal winkels. ‘Dankzij Edge Computing kan die in elke vestiging gepersonaliseerde boodschappen, aanbiedingen en promoties naar de smartphone van een klant versturen, zodra die de winkel betreedt’, zegt Jan Hoet. ‘Of klanten kunnen in het pashokje dankzij Local Edge via een elektronische spiegel virtueel outfits passen, een bestelling plaatsen of een foto nemen.’

Sneller en veiliger

Die Edge Computing-aanpak heeft twee grote voordelen: de dataverwerking verloopt veel sneller én is ook veiliger. Jan Hoet: ‘Gevoelige klantengegevens kun je vaak niet eender waar in de cloud bewaren. Door die lokaal op te slaan, voldoen bedrijven veel makkelijker aan de strenge GDPR-regels.’

Standaardiseren

Het standaardiseren van Edge Computing-oplossingen is cruciaal om de technologie snel gebruiksklaar te maken in verschillende scenario’s, bedrijven en vestigingen. En dat is exact waar Schneider Electric op inzet, niet alleen met de overname van het APC-merk (American Power Conversion), maar ook door samenwerkingen met technologiebedrijven als Cisco, DELL, Lenovo, HP, Scale enzovoort. ‘De vele combinaties van gebruiksklare hardware- en softwareproducten maken onze Edge Computer-oplossingen uniek’, zegt Jan Hoet.

De kracht van samenwerkingen

Die samenwerkingen met andere gespecialiseerde technologiebedrijven garanderen een optimaal installatie-, gebruiks- en onderhoudsgemak van de producten. Bovendien kan Schneider Electric met die gebundelde knowhow en zijn eigen EcoStruxure-platform snel meerwaarde voor klanten creëren, besluit Jan Hoet.

‘Bijvoorbeeld via lage onderhoudskosten door predictive maintenance, het strategisch registreren en verwerken van data via AI, het veilig doen draaien van de Edge Computing-installatie in het bedrijfsnetwerk enzovoort. Edge Computing is de toekomst, en die begint vandaag. En niet alleen voor retailketens en supermarkten’, besluit Hoet, ‘maar ook voor de industrie, en telecommunicatiebedrijven. 5G zal die evolutie nog versnellen.’

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.