Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Eerste hulp bij stroomuitval

©shutterstock

Onze geïnformatiseerde wereld opent ongeziene mogelijkheden via innovatieve edge-applicaties, automatisering in gebouwen en AI-gestuurde dataopslag. Maar al die slimme toestellen en toepassingen hebben één zwakke plek: ‘Bij elektriciteitsproblemen is het over en uit.’

Stroomproblemen kunnen bedrijven en organisaties verstrekkende operationele en economische nadelen opleveren. Datacenters verliezen kostbare gegevens, automatische toegangspoorten in winkels of verkeerslichten aan tunnels worden inactief, of levensbelangrijke apparatuur in ziekenhuizen valt plots stil: bij elektriciteitspannes stelt élke organisatie in élke sector zich vanaf de eerste seconde bloot aan een mogelijk rampscenario.

De oplossing? Een uninterruptible power supply of kortweg UPS. Bekijk het als een noodstroomvoeding die ononderbroken spanning levert aan achterliggende apparatuur bij elektriciteitspannes en -pieken, vertelt UPS-specialist Jacob Drejer Christensen, Business Development Manager bij APC/Schneider Electric ‘Het is een onmisbaar toestel in elke geïnformatiseerde omgeving. De nieuwe generatie UPS-oplossingen is bovendien veel geavanceerder dan die van enkele jaren geleden.’

Nieuwe stroominnovaties

Verschillende innovaties maken UPS-toestellen efficiënter en veiliger dan ooit. Zo zijn hedendaagse UPS’en modulair: ze kunnen als bouwstenen gecombineerd worden in een groter geheel, voor extra flexibiliteit en veiligheid. UPS-oplossingen worden ook almaar lichter en kleiner, verduidelijkt Jacob Drejer Christensen.

‘De nieuwe generatie UPS-oplossingen is veel geavanceerder.’
Jacob Drejer Christensen
Business Development Manager bij APC/Schneider Electric

‘Onlangs lanceerden we onze Galaxy VS. Die heeft door zijn compacte ontwerp en ecomodus bijvoorbeeld minder koeling nodig. Hierdoor stijgt de autonomie van de interne batterij – en kan deze UPS dus langer noodstroom leveren. Het toestel is ook zuiniger qua stroomverbruik en heeft minder onderhoud en batterijvervangingen nodig. Dat maakt zijn gebruik op jaarbasis dus ook goedkoper.’

Plaatsonafhankelijke besturing

De nieuwste generatie UPS-oplossingen communiceert bovendien met het internet. Via het EcoStruxure-platform kunnen gebruikers ook op afstand het toestel monitoren en beheren, besluit Jacob Drejer Christensen. ‘De beheerder krijgt indien gewenst een melding op zijn smartphone zodra de UPS een stroomprobleem detecteert, en al dan niet overschakelt naar de noodbatterij. Ook service op afstand is mogelijk. Er hoeft dus niet langer dag en nacht personeel in de buurt van de UPS te blijven; dat bespaart kosten. Stuk voor stuk voordelen die een UPS van de nieuwste generatie onmisbaar maken.’

Hoe werkt een UPS?

Een niet-onderbreekbare voeding (UPS) beschermt computers en andere verbonden apparatuur tegen stroomuitvallen en stroompieken. Het toestel beschikt daarvoor onder meer over een geïntegreerde oplaadbare batterij. Wanneer de UPS een stroomprobleem ontdekt bij de primaire stroombron (meestal het elektriciteitsnet), neemt de batterij het over.

Bij een stroomuitval krijgen gebruikers de nodige tijd om alle cruciale gegevens op te slaan en belangrijke apparatuur draaiende te houden of veilig af te sluiten, voordat de secundaire stroombron (de batterij) opraakt. Dat kan 5 minuten zijn of enkele uren – afhankelijk van de toepassing. De UPS onderschept ook plotse stroompieken, zodat die de computer of andere toestellen niet beschadigen. Als de stroomproblemen opgelost zijn, laadt de UPS-batterij zichzelf automatisch opnieuw op.

 

Lees verder

Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.