Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

70% van de Belgen gebruikt spaarrekening nog steeds als beleggingsmiddel

Wim Nagler, Head of Institutional Relations Benelux bij Schroders en Marie-Noëlle De Greef, Senior Consultant bij Schroders Belgium

Zeventig procent van de 18- tot 70-jarigen gebruikt een spaarrekening als voornaamste beleggingsmiddel. Dat blijkt uit de nieuwe Schroders Belgian Investor Survey, een enquête afgenomen bij 1.000 Belgen door AQ Rate, in opdracht van vermogensbeheerder Schroders. ‘We moeten de instapdrempel verlagen, zodat meer mensen starten met beleggen‘, vindt Wim Nagler, Head of Institutional Relations Benelux bij Schroders.

600 miljard euro: dat is het bedrag dat vandaag op de Belgische zicht- en spaarrekeningen staat. Geld dat jaar na jaar aan waarde verliest door de combinatie van de lage gemiddelde rente en de huidige hoge inflatie. ‘België is nog steeds wereldkampioen op vlak van sparen’, weet Marie-Noëlle De Greef, Senior Consultant bij Schroders Belgium. ‘Gelukkig gaan alsmaar meer mensen op zoek naar alternatieve manieren om te beleggen, nu de huidige hoge inflatie hun spaargeld doet wegsmelten.

Beleggingsfondsen

Meer dan helft van de ondervraagden (54,4%) vindt fondsen een aantrekkelijk alternatief voor het spaarboekje. Al één op de twee Belgen belegt erin. ‘Dit komt wellicht doordat fondsen een goed evenwicht bieden tussen rentabiliteit en risico, afhankelijk van de bron en de uitgever’, meent Wim Nagler. ‘Er zijn wel regionale verschillen: 47 procent van de Franstaligen belegt in fondsen, tegenover 62 procent in Vlaanderen.‘

Hinderpalen

Uit de enquête blijkt het gebrek aan kwalitatieve informatie de grootste hindernis om te starten met beleggen. ‘Sommige respondenten geven ook aan dat ze wantrouwig zijn na ervaringen uit het verleden’, vertelt Marie-Noëlle De Greef. ‘Daarnaast is de huidige geopolitieke en economische context en daarbij horende marktvolatiliteit ook een remmende factor.’

Alsmaar meer mensen gaan op zoek naar alternatieve manieren om te beleggen, nu de huidige hoge inflatie hun spaargeld doet wegsmelten.

Marie-Noëlle De Greef
Senior Consultant bij Schroders Belgium

Wim Nagler meent ook dat er een verkeerde perceptie rond spaarrekeningen bestaat. ‘Voor veel mensen lijkt een spaarboekje een veilige belegging. Dat is zo op korte termijn, maar op lange termijn leidt het tot verliezen omdat de inflatie hoger is dan de opbrengst.’ Bij andere financiële investeringen, zoals de beurs en aandelen, is het andersom: op korte termijn is dat risicovoller, maar op lange termijn worden beursschommelingen afgevlakt en zijn er hogere rendementen te behalen, klinkt het.

Aandelen, vastgoed en crypto

Voor veel mensen lijkt een spaarboekje een veilige belegging.

Wim Nagler
Head of Institutional Relations Benelux bij Schroders

Iets minder dan een derde van de ondervraagden (28%) belegt al in aandelen van beursgenoteerde bedrijven, terwijl een minderheid (8%) kiest voor bedrijfs- of overheidsobligaties. Daarnaast belegt twintig procent in vastgoed, buiten persoonlijke hypothecaire kredieten. ‘Cryptocurrencies, waar iedereen vandaag over spreekt, kunnen slechts vier procent van de Belgen bekoren’, vertelt Wim Nagler. ‘Dat is verrassend weinig. De meeste mensen die hierin investeren, zijn jonger dan 35. Maar dat aantal blijft beperkt.’

Betrouwbaar advies

Wie belegt, doet dat vandaag vooral via de bank (87,8%). De bankier blijft voor de Belg de meest betrouwbare bron voor beleggingsadvies, met uitzondering van zakelijke en private banking cliënten. ‘Het is positief dat mensen vandaag nog steeds veel vertrouwen hebben in de bank’, besluit Wim Nagler. ‘De meerderheid van de Belgen die beleggen in fondsen, erkent dat ze hun bankier volledig vertrouwen om beleggingskeuzes te maken.’

Over Schroders

Schroders is een gespecialiseerde vermogensbeheerder die over een van de grootste wereldwijde netwerken in de branche beschikt. Meer dan 365 portfoliomanagers en analisten richten zich op het ontwikkelen en aanbieden van transparante en klantgerichte beleggingsoplossingen. Meer weten over de Schroders Belgian Investor Study en de vertaalslag naar beleggingsopportuniteiten bij Schroders?
Bezoek de website www.schroders.be of neem contact op met uw beleggingsadviseur.

WIM NAGLER

Wim Nagler is Head of Institutional Benelux voor Schroders, verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten en relatiebeheer van institutionele relaties in Nederland, België en Luxemburg. Voordat hij bij Schroders in dienst trad, werkte hij bij onder andere bij Barclays, Lehman Brothers, BSCC, Accenture, Air Liquide en Shell.

MARIE-NOËLLE DE GREEF

Marie-Noëlle De Greef is een onafhankelijke Senior Consultant voor Schroders Belgium. Ze is een gepassioneerde ‘change enabler’ die transformaties ondersteunt teneinde het volledige potentieel van teams en organisaties te ontsluiten die ESG hoog op hun agenda hebben staan. Ze werkte meer dan 20 jaar in de financiële dienstverlening, waar ze verschillende functies bekleedde. De laatste tien jaar was ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een geïntegreerde merk- en communicatiestrategie voor ING in België en Nederland. 

Beleggen brengt risico's met zich mee. Het is niet zeker dat u uw inleg terug ontvangt. Marketingmateriaal. Uitgegeven door Schroder Investment Management (Europe) S.A., 5, rue Höhenhof, L-1736 Senningerberg, Luxemburg. R.C.S. Luxembourg: B 37.799.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.