Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

‘De Belgische beleggers staan volledig achter de energietransitie’

Wim Nagler, Head of Institutional Relations Benelux bij Schroders en Marie-Noëlle De Greef, Senior Consultant bij Schroders Belgium

De Belgische consument heeft veel interesse om te investeren in de energiesector. Dat blijkt uit de nieuwe Schroders Belgian Investor Survey. ‘Driekwart van de bevraagden vindt dat de energietransitie een noodzaak is en dat de effecten binnen de komende twintig jaar zichtbaar moeten zijn’, verduidelijkt Wim Nagler van Schroders.

De Belg is bezorgd over de klimaatopwarming en de gevolgen ervan voor de planeet. ‘De Belgische bevolking staat volledig achter de energietransitie. Meer dan zestig procent is geïnteresseerd om te beleggen in de energiesector’, weet Marie-Noëlle De Greef, Senior Consultant bij Schroders Belgium.

Driekwart van de bevraagden vindt dat de effecten van deze transitie binnen de komende twintig jaar zichtbaar moeten zijn. ‘Een prioriteit van de beleggers is de herverdeling van de energiebronnen. Dit is niet alleen vanuit duurzaamheidsoogpunt; door de fors gestegen energieprijzen hebben velen ook persoonlijk belang bij de energietransitie’, vertelt Wim Nagler, Head of Institutional Relations Benelux bij Schroders.

Advertentie

Duurzame beleggingen

Van alle respondenten hecht veertig procent meer belang aan het rendement dan aan de specifieke sectoren of het soort bedrijf waarin ze daadwerkelijk beleggen. ‘Dit is een positieve evolutie want enkele jaren geleden was het nog tachtig procent, de mensen die enkel naar rendement zochten. Terwijl voorheen het rendement de voornaamste reden was om te beleggen, zijn mensen nu kritischer ten aanzien van wat bedrijven doen en hoe ze het doen. Deze twee werelden gaan tegenwoordig perfect samengaan.’, benadrukt Marie-Noëlle De Greef. ‘Bedrijven die actief zijn in de energietransitie krijgen vandaag te maken met een gestegen vraag. Dat maakt het interessant om erin te investeren: het zijn duurzame beleggingen die kansen bieden op hoge rendementen.’

Duurzaamheid en financieel rendement worden nog vaak los van elkaar gezien, terwijl ze perfect kunnen samengaan.

Marie-Noëlle De Greef
Senior Consultant bij Schroders Belgium

Door de stijgende populariteit van elektrische wagens neemt de vraag naar batterijen toe. Dit leidt tot spanningen over de grondstoffen die nodig zijn voor de productie ervan, zoals lithium, kobalt en zeldzame grondstoffen. ‘Beleggers die op zoek zijn naar duurzaamheid én rendement kunnen investeren in bedrijven die zich bezig houden met de ontwikkeling van minder vervuilende winningstechnieken’, geeft Wim Nagler mee als tip.

Gigantisch groeipotentieel

Advertentie

Alleen al de vraag naar elektriciteit zal de komende twintig jaar verdrievoudigen’

Wim Nagler
Head of Institutional Relations Benelux bij Schroders

Wim Nagler vergelijkt de energietransitie met de opkomst van de oliesector. Die evolueerde tussen het einde van WOII en de jaren zeventig van de vorige eeuw van een niche tot de grootste economische sector ter wereld. ‘Bedrijven die actief zijn in de energietransitie bevinden zich in een vergelijkbare situatie: vlak voor een mogelijke gigantische groei. Alleen al de vraag naar elektriciteit zal de komende twintig jaar verdrievoudigen. Dé grote bedrijven van de toekomst houden zich vandaag bezig met de energietransitie.’

Rechtstreeks beleggen in deze bedrijven blijft een verstandige keuze. Nog beter is het om te investeren in beleggingsfondsen die hierin gespecialiseerd zijn. ‘Zo verdelen mensen risico en potentieel rendement over verschillende bedrijven, en krijgen ze toegang tot ondernemingen die anders moeilijk bereikbaar zijn of die bijna niemand kent’, besluit Wim Nagler. ‘Denk aan fabrikanten van wieken of motoren voor windmolens, of producenten van hoogspanningslijnen.’

Over Schroders

Schroders is een gespecialiseerde vermogensbeheerder die over een van de grootste wereldwijde netwerken in de branche beschikt. Meer dan 365 portfoliomanagers en analisten richten zich op het ontwikkelen en aanbieden van transparante en klantgerichte beleggingsoplossingen. Meer weten over de Schroders Belgian Investor Study en de vertaalslag naar beleggingsopportuniteiten bij Schroders?
Bezoek de website www.schroders.be of neem contact op met uw beleggingsadviseur.

WIM NAGLER

Wim Nagler is Head of Institutional Benelux voor Schroders, verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten en relatiebeheer van institutionele relaties in Nederland, België en Luxemburg. Voordat hij bij Schroders in dienst trad, werkte hij bij onder andere bij Barclays, Lehman Brothers, BSCC, Accenture, Air Liquide en Shell.

MARIE-NOËLLE DE GREEF

Advertentie

Marie-Noëlle De Greef is een onafhankelijke Senior Consultant voor Schroders Belgium. Ze is een gepassioneerde ‘change enabler’ die transformaties ondersteunt teneinde het volledige potentieel van teams en organisaties te ontsluiten die ESG hoog op hun agenda hebben staan. Ze werkte meer dan 20 jaar in de financiële dienstverlening, waar ze verschillende functies bekleedde. De laatste tien jaar was ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een geïntegreerde merk- en communicatiestrategie voor ING in België en Nederland. 

Beleggen brengt risico's met zich mee. Het is niet zeker dat u uw inleg terug ontvangt. Marketingmateriaal. Uitgegeven door Schroder Investment Management (Europe) S.A., 5, rue Höhenhof, L-1736 Senningerberg, Luxemburg. R.C.S. Luxembourg: B 37.799.

Lees verder
Logo
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.